1.07.2021 - 31.12.2021 Literatuur, Programma

Psalmy’ van Julia Fiedorczuk op het EU platform

Vanaf 1 juli tot 31 december 2021 kan je onder de titel ‘The Future of Living’ een samenstelling van Europese literaire teksten lezen op het gratis digitaal platform EUReader. Je kan er een literair werk van elk van de lidstaten van de EU terugvinden in de originele taal en in een Engelse vertaling. Het gaat over romans, novelles, poëzie, stripalbums en essays.

Voor Polen doet de dichteres Julia Fiedorczuk mee aan het project.

Julia Fiedorczuk is schrijver, dichter, vertaler en onderzoeker en een verknocht ecocriticus. Ze legt het accent op de scheppende kracht van literatuur. In haar werk zet ze de relatie tussen de mens, zijn omgeving en de planeet centraal. Ze is aangesloten bij het Instituut voor Engelse studies aan de Universiteit van Warschau en heeft essays, verzamelingen van novelles en zes volumes van poëzie op haar palmares. Haar laatste uitgave, ‘Psalmy’ (Psalmen), kreeg de prijs van Wisława Szymborska, de meest prestigieuze poëzieprijs in Polen. Haar werken zijn vertaald in 20 talen.

De psalmen spreken in de naam van de uitgeslotenen – personen, planten, dieren en landschappen. Ze drukken de rouw uit van deze ‘elementen’ en van ecosystemen die onherroepelijk verloren zijn. De gedichten gaan op zoek naar de relatie tussen de Bijbelse poëtica en het modern discours (universitair jargon, sociale media, internet) om de betekenis van essentiële woorden terug te vinden. Volgens Julia Fiedorczuk is de huidige politieke, economische, maar vooral ecologische crisis verbonden aan de communicatiecrisis.


Psalmy van Julia Fiedorczuk

Ontdek Psalmy in de Poolse versie hier en in Engelse vertaling hier.


Het digitaal platform Europe Readr versterkt reflectie in de wereld waarin we leven en geeft ons de kans om de Europese Unie te beschouwen als een gemeenschap in al zijn diversiteit, met een gezamenlijke toekomst. Meer informatie over het platform vind je hier.

van tot
Gepland Literatuur Programma