1.10.2021 Film, Kunst, Programma, Theater

Het is een kunst om dans te filmen. “Tussen classicisme en experiment: de dansfilm in de jaren 1970 in Polen”

Het International Dance Film Festival L’ art difficile de filmer la danse, dat doorgaat in Brussel op 29 en 30 september en op 1 oktober 2021, focust op de specifieke relatie tussen dans en film. Er is een selectie recente films, gerealiseerd in de jaren die voorafgaan aan deze editie van het festival. De selectie is gemaakt door dansers, choreografen en visual artists.

De selectie van de historische films draait elk jaar rond een bepaald thema. In 2021 staat Polen hierbij in de spots met een reeks bijzonder aantrekkelijke vertoningen.


Het programma van Poolse films kan je bekijken:

@ Cinematek (Rue Baron Horta 9)

Vrijdag 1 October 2021

van 17u

Kijk hier voor het programma hier.


Vertoning van 17u

De Poolse films starten met een stomme film, het melodrama “Bestia /Het Beest/ The Polish Dancer” met Pola Negri, gerealiseerd in 1917 door Alexander Hertz.

Vertoning van 19u

“Tussen clasicisme en experiment: de dansfilm in Polen in de jaren 1970”

In deze vertoning gaan we dieper in op de wederzijdse inspiratie tussen de avantgardistische Poolse film en de dans in die periode. De zeven kortfilms die voor dit programma zijn geselecteerd, gaan dieper in op diverse benaderingen van de exploratie van dans en beweging via film, documentaires, experimentele videokunst en animatiefilm.

Vertoning van 21u

De dag eindigt met het iconische theaterstuk “Dead Class/La classe morte” van Tadeusz Kantor in een filmische adaptatie door Andrzej Wajda. In de film zien we één van de eerste opviering van het stuk « La classe morte » van Tadeusz Kantor, een sessie van spiritisme, uitgedrukt in filmtaal.

 

Bekijk ook het programma van het festival voor meer uitleg over de inhoud van de Poolse films.

Gepland Film >Kunst >Programma >Theater