16.03.2022 Muziek, Programma

Solidariteitsconcert met Oekraïne en ter ere van de Oekraïense cultuur. Met de Oekraïens-Poolse sopraan Olga Pasichnyk, begeleid door pianiste Natalya Pasichnykf

Solidair met Oekraïne – een recital van Oekraïense en Poolse liederen, in een interpretatie van sopraan Olga Pasichnyk en pianiste Natalia Pasichnyk. Op 16 maart, minder dan 3 weken na de Russische invasie in Oekraïne, heeft het Pools Instituut een event georganiseerd met de titel « Solidair met Oekraïne » – een recital van Oekraïense en Poolse liederen in een interpretatie van sopraan Olga Pasichnyk en pianiste Natalia Pasichnyk. Op het programma stonden werken van nationale componisten van Oekraïne: Mykola Lysenko, Kyrylo Stecenko, Yakiv Stepovyi, Viktor Kosenko, Valentin Sylvestrov en meerdere liederen van Frédéric Chopin en Karol Szymanowski. Natalia Pasichnyk en de jonge violist  (en zoon van Olga Pasichnyk), Nadar Plyska schreven eerder al het leitmotiv van de oorlogsfilm « Vysoky pereval » (1982), hun interpretatie van Mélodie van Myroslav Skoryk.

Olga Pasichnyk, Poolse zangeres van Oekraïense origine, ontving in 2000 de derde prijs op de Koningin Elizabethwedstrijd voor zang. Ze is een zeer gewaardeerde soprane in de internationale operascène en wordt veel gevraagd voor oratoria en recitals. In België staat ze bekend voor haar excellente interpretatie van het vocale werk van de Symphonie n° 8 Lieder der Vergänglichkeit (Chants de passage) van Krzysztof Penderecki bij de inhuldiging van de zaal Joséphine Charlotte in Luxemburg (2005), en voor haar schitterende rol als Roxana in de opera King Roger van Karol Szymanowski (Koninklijk Theater De Munt in 2011).

De twee muzikanten stonden hun volledige inkomen voor dit concert af aan humanitaire hulp voor Oekraïne.

Gepland Muziek Programma