25.09.2022 - 30.09.2022 Geschiedenis

HET JAAR VAN DE POOLSE GENERAALS 

2022 is het Jaar van de Poolse Generaals, ter herdenking van de generaals Stanisław Maczek, aanvoerder van de 1e Pantserdivisie; Stanisław Sosabowski, aanvoerder van de 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade en Władyslaw Anders, aanvoerder van het 2e Poolse Korps. Alledrie zijn ze generaals van de Poolse Strijdkrachten, die bijdroegen tot de overwinning van de Geallieerden op het Derde Duitse Rijk in de Tweede Wereldoorlog. In 2022 is het 130 jaar geleden dat de drie generaals werden geboren en dat is aanleiding om hen te vieren.  

Majoor Generaal Stanisław Maczek (1892-1994) was aanvoerder van de Eerste Pantserdivisie van de  Armed Forces. Zijn bevrijdingsroute leidde door Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. De 1e Pantserdivisie speelde een sleutelrol in de veldslag ‘Zak van Falaise’ (Generaal Maczeks talent als aanvoerder en de schitterende voorbereiding van de soldaten, leidde tot de volledige omsingeling van de Duitse strijdkrachten), die beslissend was voor de overwinning van de Geallieerden tijdens de Slag om Normandië. Tijdens de gevechten in het noorden van België (6-17 september 1944), bevrijdde de 1e Pantserdivisie onder andere Ieper, Gent, Passchendale, Tielt en Roeselare en nam ook deel aan de gevechten bij Antwerpen. In Nederland werden Axel, Terneuzen, Breda en Moerdijk door hen bevrijd. Onder zijn aanvoerderschap werden veel burgerlevens gespaard. De 1e Pantserdivisie beëindigde de tocht in Duitsland met de inname van het fort Wilhelmshaven, waar de hele basis van de Krijgsmarine en de Oostfrieslandvloot, tien infanterie divisies en artillerie regimenten zich overgaven aan de Polen.

Gen. Stanisław Sosabowski (1892-1967) – aanvoerder van de 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade, stichtte op 23 september 1941 in Engeland de 1e Poolse parachutistenunit. Hij vocht in de Eerste Wereldoorlog en in de Septembercampagne. Als aanvoerder van de 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade, vocht hij in de Slag bij Arnhem als deel van de  Operation Market-Garden (17-26 september 1944), de grootste luchtoperatie van de Geallieerden in WOII. Parachutisten van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Polen namen eraan deel

Majoor Generaal Władysław Anders (1892-1970) aanvoerder van het Poolse leger in de USSR, aanvoerder van het 2e Poolse Korps, Opperbevelhebber van de Poolse Strijdkrachten. Hij vocht in Wereldoorlog I en in de Septembercampagne. In de jaren 1941-42 was hij aanvoerder van het Poolse leger in de USSR, dat hij uit Iran evacueerde naar Irak en vervolgens naar Palestina. Het 2e Poolse Korps werd in Irak gevormd onder zijn leiding. Van december 1943 tot april 1945 nam het 2e Poolse Korps deel aan de Italiaanse campagne. In mei 1944 nam het 2e Poolse Korps deel aan de slag om Monte Cassino, dat werd veroverd door de Poolse units. In juli 1944 veroverde het 2e Korps Ancona, waarna de Poolse units vochten in de Apennijnen in de regio Emilia en in april 1945 veroverde het 2e Korps Bologna.

van tot
Gepland Geschiedenis