9.09.2022 - 11.09.2022 Andere, Literatuur, Programma

Tentoonstelling De Oekraïense strip op het BD Comic Strip Festival van Brussel

Ter gelegenheid van het Stripfeest stellen wij u voor aan een aantal auteurs van de Oekraïense strip

 

De Oekraïense strip kent sinds vele jaren een grote dynamiek. De meest gekende stripartiest in Oekraïne is Igor Baranko. Sinds de jaren 90’ creëert hij voor Franse en Oekraïense uitgevers. De laatste tien jaar hebben een aantal grote artiesten, waaronder ook een aantal vrouwelijke auteurs, hun debuut gemaakt. Veel genres en thema’s komen aan bod, gaande van de historische strip tot science fiction en fantasy en onder meer ook thema’s van vandaag, zoals de oorlog en de Russische agressie tegen het land. De tentoonstelling brengt hedendaagse makers van de Oekraïnse strips in het daglicht. Zij werken voor uitgeverijen als UA Comix, Vydavnytstvo, Vovkulaka, Lantsuta Publishing, Lyuta Sprava of ook The Will Production. De Oekraïense strip verdient zijn plaatsje op dit festival, niet alleen omwille van politieke en sociale redenen, maar vooral ook omwille van het hoge artisiteke niveau.

Artiesten:
Serhiy Chudakorov, Yulia Vus*, Ivan Kypibida, Beata Kurkul, Sergiy Chudakovor, Anna Tarnoviecka, Zhenia Oliynyk, Maryia Lantsuta, Sasha Komiahov, Oleksiy Chebykin, Igor Baranko, Oleksiy Opara, Oleksiy Bondarenko, Maksym Bohdanovskiy, Viktoria Panomarienko, Yevhen Tonchylov, Mykyta Gubskiy, Reikhan Aksu, Oleksandr Koreshkov, Maksym Udynskiy, Illia Bakuta, Andriy Dankovych, Andriy Dyakiv, Dartsya Zironka, Maksym Solntsev, Illia Bakuta, Maksym Udynskiy, Dana Vitkovska, Ihor Davidyenko

Scenaristen: 
Emma Antoniuk, Zhanna Ozirina, Mykola Yabchenko, Artem Czech, Svetlana Taratorina, Marina Artiemienko, Maryia Lantsuta, Sasha Komiahov, Igor Baranko, Vyacheslav Buhaiov, Oleksiy Bondarenko, Denys Fadieiev, Oleksandr Fylypovich, Raman Onishchenko, Denys Skorbatyuk, Olha Voznyuk, Bohdan Solovian, Oleksandr Koreshkov, Maksym Udynskiy, Illia Bakuta, Andriy Dankovych, Illia Bakuta, Ihor Davidyenko

Curator van de tentoonstelling:
Paweł Timofiejuk* – politikoloog van bereoep, uitgever en stichter van de uitgeverij Timof i Cisi wspólnicy (Timof Comics) tot het jaar 2006. Sinds 2009 is hij voorzitter van de Poolse stripvereniging. Coördinator van het Stripfestival in de Poolse hoofdstad Warschau, organisator van talloze striptentoonstellingen, van ontmoetingen met auteurs, promotor van de strip en vertaler van geïllustreerde Russische en Oekraïense verhalen.

* Aanwezig op het Stripfeest


Op het programma

– workshops, ontmoetingen, signeersessies –


Vrijdag – 09/09
16u-17u  Ontmoeting met Piotr Machłajewski en de op het festival aanwezige auteurs over «De Poolse hedendaagse strip en de geschiedenis van de Poolse strip in een kort overzicht » (Pools met vertaling naar het Frans)

Zaterdag – 10/09
12u-14u  Signeersessie met Wojciech Stefaniec  

15u-16u  Ontmoeting met de Oekraïense artieste Yulia Vus, met als moderator Paweł Timofiejuk (Engels) 
16u-17u  Workshop voor kinderen met Yulia Vus «Wat is een schets?» (Engels)
16u-18u  Signeersessie met Marzi

Zondag – 11/09
12u-13u  Signeersessie met Zavka
13u-14u  Signeersessie met Kasia Babis
14u-16u  Workshop voor kinderen met Marzi « Creëer een personage» (Frans)
16u-17u  Workshop voor kinderen met Kasia Babis & Zavka « Creëer je eigen strip, stap voor stap» (Engels)
16u-18u  Signeersessie met Yulia Vus 

Voor de workshops is inschrijving vereist via: bruksela@instytutpolski.pl
of tijdens het festival op de Poolse stand voor zover er plaats is.


Vrijdag 9 september van 12u tot 18u 
Zaterdag 10 september van 10u tot 18u
Zondag 11 september van 10u tot 18u

📍
Tour & Taxis
Gare Maritime & Shed 1 – 1bis (Internationaal Paviljoen)
86C Havenlaan, 1000 Brussel


GRATIS

BWA Jelenia Góra

Polskie Stowarzyszenie Komiksowe

Zeszyty Komiksowe

Instytut Książki

van tot
Gepland Andere >Literatuur >Programma