8.09.2022 - 11.09.2022 Kunst, Programma, Theater

Mary Szydlowska op het Brussels Gallery Weekend

Sinds 2018 steunt het Brussels Gallery Weekend en verschillende galerijen jonge Brussels artiesten tijdens het event « Generation Brussels ». De tentoonstelling wil jonge artiesten die nog niet werden gecontacteerd door galerijen in de spots zetten. Elk jaar is er aan andere curator. In 2022 werkte Brussels Gallery Weekend samen met de Belgische curator Maud Salembier. Zij werkte met de artiesten aan een transdiciplinaire tentoonstelling, waarin dit jaar alles draaide rond Zorg (ang. Care).

In het kader van Generation Brussels, stelde Mary Szydlowska, choreografe en artieste, die leeft en werkt tussen Warschau en Brussel, haar performance en installatie LEAKS voor. Het is een compositie van video en gemixte technieken. De performance LEAKS is een wirwar van gebaren, handelingen om schoon te maken, met handen en met vloeistoffen. Algemene, dagelijkse schoonmaakrituelen gaan over in hele regimes van desinfectie in de post-pandemische wereld. Je wordt meegetrokken in een bijna virtuele zoektocht die gaat over zorg, ruimte en tijd. 

© LEAKS/ Anne Van Aershot

© LEAKS/ Mary Szydlowska

© LEAKS/ Mary Szydlowska

© LEAKS/ Mary Szydlowska

© LEAKS/ Anne Van Aershot

© LEAKS/ Anne Van Aershot


Het spektakel LEAKS werd drie keer gebracht in de Drukkerij van de Nationale Bank: 
Donderdag 8.09 om 19u30
Zaterdag 10.09 om 16u
Zondag 11.09 om 14u

📍 Drukkerij van de Nationale Bank, Berlaimontlaan 56, 1000 – Brussel


© Mary Szydlowska

Mary Szydlowska (1993) is afgestudeerd als master STUDIOS bij P.A.R.T.S. in Brussel (2021). Ze deed ook Culturele Studies aan de Jagielloonse Universiteit in Krakau (2018). Tussen 2017 en 2021 doet ze onderzoek naar schoonmaakpraktijken, die ze leest en uitvoert  als een gebaar van zorg. Nadien, tussen 2020 en 2022 creëert ze een diptiek van solo werken: SOAK, dat werd gepresenteerd in de Beursschouwburg in Brussel in maart 2021 en LEAKS, dat doorging tijdens Generation Brussels, in het Brussels Gallery Weekend 2022. Mary Szydlowska gebruikt in haar werk media allerhande, om installaties te creëren, waarin het lichaam beweegt. Ze werkt met voorwerpen, textiel, geluid of ook video, waardoor je de choreografie beter begrijpt. Zo maakt ze door haar performances een omgeving met verschillende lagen, waarin het publiek even aanwezig is als zijzelf in een soort co-aanwezigheid. Haar choreografisch werk draait rond periferische fenomenen en onzichtbare linken met de architecturale ruimte en de institutionele omgeving.
Samenwerking: Museum van Moderne Kunst in Warschau, Centrale.lab for Contemporary Art in Brussel, Teatr Nowy in Warschau, Zachęta National Gallery in Warschau, Kaaitheater in Brussel, CIVA Brussel;`
Beurzen: Kunstencentrum Buda in Kortrijk, WP Zimmer in Antwerpen, Beursschouwburg in Brussel, KANAL. Centre Pompidou in Brussel, Art Stations Foundation by. G. Kulczyk, School For New Dance Development in Amsterdam, Université des Arts de Zurich en Creative Scholarship of the City of Cracow 2021.

 


Het spektakel werd voorbereid met de dramaturgische steun van Aleks Borys en de kostuums werden ontworpen door Federico Protto
LEAKS kreeg steun van het Adam Mickiewicz Instituut

   

van tot
Gepland Kunst >Programma >Theater