18.12.2022 - 21.12.2022 Geschiedenis, Muziek, Programma

Composers for Peace: Kilar, Glass en Brossé – Concerten van de Sinfonietta Cracovia

Het Sinfonietta Cracovia Orchestra presenteert zijn vlaggenschipconcert dat filmmuziek en concertmuziek combineert als onderdeel van het project “Kilar 90” ter herdenking van de 90e verjaardag van Wojciech Kilar. Kilar componeerde de muziek voor meer dan 130 films van onder meer Coppola, Polański, Wajda, Kutz en Zanussi. Het Poolse orkest staat onder leiding van Dirk Brossé, componist en muzikaal leider van het festival Film Fest Gent.

De bijzondere dimensie van de Sinfonietta Cracovia-tournee in België wordt gegeven door de aanwezigheid van een vredige boodschap in het programma, gebracht door de compositie Ode an die Freude – hercompositie van Dirk Brossé, geïnspireerd op het meesterwerk van Ludwig van Beethoven.
Het idee is om de heldhaftigheid van Poolse soldaten in België tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken, aangezien 2022 het jaar is van de herdenking van de Drie Generaals: Stanisław Maczek, Stanisław Sosabowski en Władysław Anders.

Van bijzonder belang is het concert in cultureel centrum De Spil in Roeselare, een stad in Belgisch-Vlaanderen die werd bevrijd door de soldaten van de 1e Pantserdivisie van generaal Stanisław Maczek, georganiseerd op initiatief van het Pools Instituut in Brussel. Dit concert wordt georganiseerd onder de titel “Ter ere van de Drie Generaals”. Op de dag van het concert van Sinfonietta Cracovia presenteren De Spil en het Pools Instituut van Brussel in de hoofdzetel van De Spil een historische tentoonstelling getiteld “Het jaar van de drie generaals: Anders, Maczek, Sosabowski”.

Het Sinfonietta Cracovia Orchestra  is opgericht door de Poolse componist Krzysztof Penderecki. In 2022 gaat hij op internationale concerttournee, als ode aan de Poolse klassieke componist Wojciech Kilar.


Artisten:

Sinfonietta Cracovia Orchestre
Dirk Brossé,
dirigent
Aleksander Dębicz, 
piano
Joanna Radziszewska, soprano


Programma:

1. Orawa / Wojciech Kilar 
2. I Loved You / Dirk Brossé
 Joanna Radziszewska, soprano
3. Suite uit The Hours / Philip Glass 
Aleksander Dębicz, piano 
4. Certain Light uit The Portrait of a Lady / Wojciech Kilar
5. Polonaise uit Pan Tadeusz / Wojciech Kilar
6. Vocalise uit The Ninth Gate / Wojciech Kilar
Joanna Radziszewska, soprano
Aleksander Dębicz, piano 
7. To the Unknown Soldier /  Dirk Brossé
Aleksander Dębicz, piano 
8. The Brides uit Bram Stoker’s Dracula / Wojciech Kilar
Aleksander Dębicz, piano 
9. Suite uit Dracula (1999) / Philip Glass
Aleksander Dębicz, piano 
Mina on the Terrace
Dr. Van Helsing & Dracula 
Abbey-End-Epiloque
10. Ode an die Freude – recomposed / Dirk Brossé


Zondag 18 december om 20u  – Concertzaal Miry, Gent
KAARTJES
Maandag 19 december om 20u – Cultuurcentrum Ter Dilft, Bornem
KAARTJES
Dinsdag 20 december om 15u – Cultuurcentrum De Spil, Roeselare
KAARTJES
Woensdag 21 december om 20u – Cultuurcentrum De Stroming, Berlare
KAARTJES

 


van tot
Gepland Geschiedenis >Muziek >Programma