4.03.2023 - 5.03.2023 Muziek

Masterclasses ter voorbereiding van het 2e Internationale Chopin Concours op historische instrumenten

Ter gelegenheid van de verjaardag van Fryderyk Chopin, wiens 213e verjaardag op 1 maart valt, hebben het Poolse Instituut in Brussel, het Fryderyk Chopin Instituut en het Koninklijk Conservatorium Brussel zich verenigd om een evenement te organiseren, Masterclasses ter voorbereiding op het 2e Internationale Chopin Concours op historische instrumenten, geheel gewijd aan de romantische werken van Chopin en aan de uitvoering van zijn muziek op historische piano’s uit zijn tijd.

De tweedaagse masterclasses op 4 en 5 maart in het Konininklijk Conservatorium Brussel zijn bedoeld om potentiële deelnemers voor te bereiden op het 2e Internationale Chopin Pianoconcours op historische instrumenten (Warschau, 5-15 oktober 2023) en maken deel uit van een reeks evenementen ter promotie van dit concours.

De deelnemers zullen les krijgen van uitstekende pianisten – pedagogen, Piet Kuijken, Edoardo Torbianelli, Wojciech Świtała. Tot hun beschikking staan 19e-eeuwse piano’s, Playel 1845 en Gross 1840 van het Koninklijk Conservatorium Brussel, en Erard 1836 en Pleyel 1843 uit de collectie van Chris Maene.

Programma van de voorbereidende masterclasses:
4 maart : de lessen beginnen om 10:00 en eindigen rond 17:30
5 maart: de lessen beginnen om 9:00 uur en eindigen rond 14:00 uur.
Voor studenten: aanmelding via het inschrijfformulier op de website van het KCB.
Deadline : 1 maart 2023
Alle masterclasses zijn gratis toegankelijk voor publiek.

Koninklijk Conservatorium Brussel, Regentschapsstraat 30/Regencestraat 30 (Concertzaal en A112) / Kleine Zavel 5 (070, tempel en 169), 1000 Brussel.

Edoardo Torbianelli
Sinds 1998 is hij hoogleraar historische piano’s, kamermuziek en esthetiek van het pianorepertoire van de 18e en 19e eeuw aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel en sinds 2008 vervult hij dezelfde functie aan de Hochschule der Künste in Bern. Als gasthoogleraar in Europa en in Colombia was hij van 2014 tot 2021 belast met de instrumentale opleiding in de Master in Musicologie en Fortepianopraktijk aan de Sorbonne-universiteit in Parijs en als hoogleraar historische piano’s aan het CRR in Parijs.

Wojciech Świtała
Wojciech Świtała is sinds 2012 hoofd van de afdeling Piano van de Karol Szymanowski Academy of Music in Katowice. Hij is jurylid geweest bij internationale pianowedstrijden zoals het Long-Thibaud Concours in Parijs, het Internationale Paderewski Pianoconcours in Bydgoszcz en het XVII Chopin Concours in Warschau. In 2014 werd hij benoemd in de Programmacommissie van het Fryderyk Chopin Instituut.

Piet Kuijken
Piet Kuijken is sinds 2002 docent piano en historische piano’s aan het Koninklijk Conservatorium Brussel; hij doceert kamermuziekseminaries aan het Orpheus Instituut Gent en is gastdocent historische piano’s aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Sorbonne Universiteit Parijs. Hij was jurylid bij de internationale pianoforte wedstrijd in Brugge in 2016 en 2019.

*
Een integraal onderdeel van het evenement is het slotconcert “Chopin en zijn Europa” in de Concertzaal van de Brusselse Conservatoria uitgevoerd door pianisten, Piet Kuijken, Edoardo Torbianelli, Wojciech Świtala en studenten, gevolgd door een Music Talk, gesprek met de pianisten en publiek, geleid door Waldo Geuns (in het Engels).

van tot
Gepland Muziek