23.08.2023 Actualiteit, Geschiedenis, Programma

“Remember. 23 August” | Europese herdenkingsdag voor slachtoffers van totalitaire regimes

23 augustus is de Europese herdenkingsdag voor slachtoffers van totalitaire regimes, uitgeroepen door het Europees Parlement in 2008. Op deze dag werd, 84 jaar geleden, het Molotov-Ribbentrop Pact ondertekend tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie, dat de weg zou vrijmaken voor de tragedie van de Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan: de concentratiekampen, goelags, de Holocaust, crematoria en werkkampen, gevolgd door de lange jaren van de Koude Oorlog en, voor velen, verdere onderwerping. Om het belang van deze gebeurtenissen bij een breder publiek bekend te maken, voert het European Network Remembrance and Solidarity sinds 2014 een voorlichtingscampagne “Remember. 23 August”.

Dit jaar is de 15e verjaardag van de Europese herdenkingsdag voor slachtoffers van totalitaire regimes. Met de aanhoudende agressie van Rusland tegen Oekraïne krijgt de herdenking van 23 augustus een zeer actuele dimensie. Het oorlogsdrama ontvouwt zich opnieuw en maakt nieuwe slachtoffers van het hedendaagse Russische totalitarisme: in Bucha, Irpin, Borodianka of Mariupol. Vandaag, in het tijdperk van desinformatie, is het bijzonder belangrijk om de Europese geschiedenis van de 20e eeuw zo transparant mogelijk te vertellen, zonder onwaarheden door de vingers te zien.

De reeks campagnespots “Remember. 23 augustus” korte films die de verhalen vertellen van slachtoffers van het totalitarisme wier moed en verzet tegen het kwaad een blijvende stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van de 20e eeuw. De video’s zijn opgedragen aan personen uit Polen, Oekraïne, Roemenië, Estland, Tsjecho-Slowakije, Litouwen, Letland en Hongarije.

Dit jaar presenteren we Borys Romanchenko (1926-2022) – Oekraïens activist, Holocaustoverlevende, concentratiekampgevangene en slachtoffer van de Russische agressie tegen Oekraïne.

Meer informatie over de campagne is beschikbaar op: www.enrs.eu/August23  

Alle video’s zijn ook beschikbaar op het ENRS YouTube profiel: https://cutt.ly/Remember-23August 

Doe mee met de campagne en zet een speldje op dat je kunt ophalen bij het kantoor van het Poolse Instituut in Brussel. De speldjes zijn verkrijgbaar op de display van het hek.

Gepland Actualiteit Geschiedenis Programma