8.09.2023 - 10.09.2023 Actualiteit, Kunst, Literatuur, Programma

Poolse Stripkunstenaars op het BD Comic Strip Festival in Brussel

Het opvallende aan Poolse stripverhalen is de onafhankelijkheid van de makers. In tegenstelling tot de Amerikaanse en Franse stripwereld is er in Polen geen strikte scheiding tussen mainstream en auteursstrips. Sterker nog, elke Poolse stripkunstenaar creëert onafhankelijke publicaties, wat betekent dat ze artistieke vrijheid hebben om te experimenteren met zowel tekst als beeld.

Op uitnodiging van het Poolse Instituut Brussel krijgt u dit jaar op het BD Stripfestival in Brussel de kans om twee buitengewone Poolse stripkunstenaars te ontmoeten – Przemysław “Trust” Truściński en Wojciech Stefaniec. Hun boeken zijn in vele talen vertaald en de groep liefhebbers van hun werk groeit voortdurend. De tentoonstelling op het BD Stripfestival zal hun bekendste stripverhalen presenteren.


Przemysław “Trust” Truściński

Przemysław “Trust” Truściński – afgestudeerd aan de Faculteit Grafische Kunst aan de Strzemiński Academie voor Schone Kunsten in Łódź. Hij wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande Poolse stripkunstenaars. In de jaren ’90 van de 20e eeuw was Trust mede-oprichter van de Vereniging van Kunstenaars ‘Contur’ en mede-organisator van de eerste stripcons en festivals in Polen. Als kunstenaar is Truściński vooral geïnteresseerd in het creëren van onwerkelijke werelden. Zijn werken hebben surreële, dromerige en fantasierijke thema’s gemeen.

“Andzia” – Andzia is een moderne rebel, een moedig meisje dat nieuwsgierig is naar de wereld en haar eigen mening heeft. Ze is echt zichzelf en gedraagt zich niet zoals volwassenen verwachten. Ze is niet bang voor avontuur en raakt vaak in de problemen omdat ze dingen doet die ze niet zou moeten doen. De illustraties in het stripboek laten alles eruitzien als een sprookje en nemen ons mee naar een dromerige wereld waar alles mogelijk is en de enige grenzen zijn wat we ons kunnen voorstellen. Onlangs werd het stripboek “Andzia” uitgegeven in het Frans door de uitgeverij “Editions de la Cerise”.

 

 

 

De tentoonstelling zal ook illustraties uit “The Witcher” presenteren. Przemysław Truściński is de auteur van het ontwerp voor de wereldberoemde computerspel gebaseerd op het boek van Andrzej Sapkowski. U krijgt ook de kans om ander werk van Trust uit de afgelopen 15 jaar van zijn artistieke activiteit te zien.


Wojciech Stefaniec – illustrator en schilder, ontwerper van posters en omslagen voor boeken en cd’s. Hij was de winnaar van de prijs van de Poolse Stripvereniging voor de beste striptekenaar van het jaar 2011, 2015 en 2019. Hij ontving die voor het beste stripboek in 2013 en 2015 met “Noir” (scenario door Łukasz Bogacz) en “Come back to me again” (Wróć do mnie, jeszcze raz, scenario door Sztybor). Wojciech Stefaniec wordt gepubliceerd in fanzines en tijdschriften gewijd aan de negende kunst, zoals Ziniol, Biceps en B5.

De “Bardo” stripserie – Een stille catastrofe heeft plaatsgevonden in Bardo, de stad van “geen einde”. Planten zijn uitgestorven, de laatste diersoorten zijn begonnen te sterven. Voedsel zijn vervangen door chemische pillen. Bewoners worden besmet door de vloek van onvruchtbaarheid. Is er een kans voor het leven om te overleven tegenover de biologische aftakeling van alle organismen? Het is een futuristische anti-utopie, een experimenteel misdaadverhaal in de vorm van een stripboek. Illustraties: Wojciech Stefaniec. Geschreven door Daniel Odija. De eerste twee stripboeken van de serie “Bardo” – “Stolp” en “Rita” – werden onlangs in het Nederlands uitgegeven door de uitgeverij “Scratchbooks”.

 


Tentoonstelling
“Hedendaagse Poolse Strips: Stefaniec & Truściński”


Wojciech Stefaniec en zijn illustraties vol kleuren en dynamiek tegenover Przemysław Truściński*, wiens stijl unieke, vaak surrealistische, dromerige en fantastische details bevat die vergelijkbaar zijn met zijn personage uit “The Witcher”. Een tentoonstelling met ongeveer vijftien grootschalige illustraties van deze twee Poolse kunstenaars (die aanwezig zullen zijn op het festival), samen met ongeveer honderd afbeeldingen uit hun albums, gepresenteerd in een digitale tentoonstelling op schermen. Het is fris, levendig en absoluut de moeite van het bekijken waard!

*In samenwerking met Piotr Machłajewski – curator, auteur van talrijke catalogi en bloemlezingen over Poolse strips.


Activiteiten Schema
Workshops, live tekenen, gesprekken, signeersessies


Vrijdag – 08/09

 • 11:30-12:30 –”Strips en Verbeelding”, een workshop voor kinderen van 10 tot 14 jaar met Wojciech Stefaniec | maximaal 10 deelnemers | in het Engels vertaald naar het Frans

  Wojciech Stefaniec is een expert in kleur en contouren – de werelden die hij creëert worden gekenmerkt door buitengewone plasticiteit. Je kunt deze werelden direct met hem verkennen door zijn energie en goede humeur, terwijl je je verbeelding aanspreekt. Wojciech gelooft dat iedereen kan tekenen; sommigen zijn zich er gewoon niet van bewust.

 • 12:45-13:45 – “Creatieve Verbeelding – Toegang tot de Wereld van Strips”, workshop voor kinderen vanaf 10 jaar met Przemysław “Trust” Truściński, | maximaal 15 deelnemers | in het Pools vertaald naar het Frans

  Przemysław Truściński creëert onwerkelijke werelden, surreële, dromerige en fantasierijke thema’s. Hij neemt ons mee op een reis door ingenieus opgebouwde werelden om toegang te krijgen tot de poorten van je verbeelding op het niveau van personages aanwezig in “The Witcher”, een wereldwijd bekend videospel gebaseerd op het boek van Andrzej Sapkowski.

 • 16:00-16:45 – Gesprek met Przemysław “Trust” Truscinski en Nicolas Keramidas, “Videogames en Strips: Samenlopende Verhalen” geleid door Thierry Tinlot

  Samenvatting: Ondanks dat stripboeken ouder zijn dan de uitvinding van videogames, is het duidelijk dat deze twee creatieve disciplines elkaar wederzijds beïnvloeden. In die mate dat narratieve bruggen grenzen doen vervagen en nieuwe creaties in beide domeinen aanmoedigen.

Zaterdag – 09/09

 • 10:00 en 12:00 – Live tekenen met Przemysław “Trust” Truściński
 • 14:00 en 16:00 – Live tekenen met Wojciech Stefaniec
 • 10:00-18:00 – Signeersessie met Wojciech Stefaniec en Przemysław “Trust” Truściński

Zondag – 10/09

 • 10:00 en 12:00 – Live tekenen met Wojciech Stefaniec
 • 14:00 en 16:00 – Live tekenen met Przemysław “Trust” Truściński
 • 10:00-18:00 – Signeersessie met Wojciech Stefaniec en Przemysław “Trust” Truściński

Tijdens het Festival zal uitgeverij Timof Comics een ruime selectie van Poolse stripboeken aanbieden.


BD Comic Strip Festival
Vrijdag, 8 september, 9:00-18:00
Zaterdag, 9 september,10:00-18:00
Zondag,10 september, 10:00-18:00

Tour&Taxis | Gare Maritime
Avenue du Port, 1000 Brussel
Gratis toegang

Programma

 

 

 

van tot
Gepland Actualiteit Kunst Literatuur Programma