16.10.2023 - 18.10.2023 Actualiteit, Film, Programma

Cineast 2023: Het Hamlet Syndroom | filmvertoning & ontmoeting met de regisseur Elwira Niewiera

CinEast (ciné-East) is een jaarlijks filmfestival dat sinds 2008 elk jaar in oktober in Luxemburg wordt gehouden, ter ere van van de Midden- en Oost-Europese cinema, met 50-65 speelfilms en 40 korte films uit 21 landen. Het festival vertoont meer dan 100 films in verschillende bioscopen in Luxemburg, met fictie, documentaires en animatiefilms. Van 5 tot 22 oktober 2023 vindt de 16e editie van het festival plaats.


Het Hamlet Syndroom (PL Syndrom Hamleta, 2022)

Geschreven en geregisseerd door Elwira Niewiera & Piotr Rosołowski, productie: Polen/Duitsland
documentaire, 85 min, Engels ondertiteld, 16+

“To be or not to be” – deze woorden krijgen een nieuwe betekenis in de context van oorlog. Een paar maanden voor de Russische invasie van Oekraïne bereidt een groep van vijf jonge Oekraïners een toneelvoorstelling voor waarin Shakespeare hun eigen twijfels, angsten en dromen verwoordt. Sommigen van hen verwerken trauma’s na hun terugkeer uit de oorlog in Donbas, anderen worden geconfronteerd met vragen over waar de Oekraïense strijd echt over gaat en hoe hun land zou moeten veranderen.

Leven, theater en film smelten samen in dit meeslepende portret van een generatie die het pijnlijke verleden moet aanpakken, dat na de Russische invasie van Oekraïne zowel hun heden als hun toekomst wordt. Een krachtige documentaire.


Vertoningen:

Maandag 16.10.2023
20:00
Ancien Cinéma
Grand Rue 23, 9410 Vianden, Luxemburg

Woensdag, 18.10.2023
21:00
Ciné Utopia
Avenue De La Faïencerie 16, L-1510 Limpertsberg, Luxemburg
Met deelname van de regisseur Elwira Niewiera
Online stream beschikbaar

Tickets voor de vertoningen


Elwira Niewiera (1976, geboren in Racibórz, Polen) – regisseur en scenarioschrijver gevestigd in Berlijn. Ze richt zich op sociale en culturele transformaties in Oost-Europa. Winnaar van vele internationale prijzen, waaronder de Gouden Duif op DOK Leipzig, de Gouden Hoorn op het Krakow Film Festival, Beste Documentaire over Cinema op het Filmfestival van Venetië, de Polish Film Academy Award voor Beste Documentaire en de American 2021 Chicken & Egg Award. Ze is lid van de European Film Academy.

 

 

 

 

 


Het evenement wordt ondersteund door het Pools Instituut Brussel. Bekijk het volledige festivalprogramma.

van tot
Gepland Actualiteit Film Programma