13.12.2020 Aktualności

würzig, sauer, herb und honigsüß!

Jak smakują polskie Święta? Würzig, sauer, herb und honigsüß!

W Instytucie Polskim w Wiedniu zaczynamy przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Nasza choinka jest już pięknie udekorowana i my również jesteśmy już w świątecznym nastroju.

Aby wprowadzić Was w świąteczny nastrój, przedstawiamy Wam nasz kulinarny projekt świąteczny!

W najbliższych dniach Thomas Piotrowski pokaże Wam jak przygotować trzy tradycyjne polskie dania świąteczne: wyśmienity barszcz wigilijny, pierogi z kapustą i grzybami oraz pyszny makowiec! 


#1 BARSZCZ

Cudownie pachnie majerankiem i wielu Polaków nie wyobraża sobie swoich świąt bez niego – to tradycyjny polski Barszcz.

Przed Wigilią nie zostało już wiele czasu, więc lepiej zacznij go przygotowywać już teraz. O szczegółach jak przygotować pyszny barszcz wigilijny dowiesz się od Thomasa Piotrowskiego.

Lista składników na barszcz:

Zakwas:
0,5 kg buraków czerwonych
1 l zagotowanej i schłodzonej wody
1 łyżka stołowa soli
2 liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 jabłka

Barszcz – Zupa:
1 kg buraków
Zieloni
0,5 l wcześniej przygotowanego zakwasu
10 g suszonych grzybów
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, cukier, sok z cytryny i czarny pieprz do smaku


#2 PIEROGI

Chyba najbardziej znanej polskiej potrawy – pierogów, oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole! Tradycyjne pierogi, które je się w Polsce w Wigilię, wypełnione są kapustą kiszoną i grzybami i są po prostu przepyszne!

Przekonaj się sam i wypróbuj przepis Thomasa Piotrowskiego.

Lista składników na pierogi:

Farsz:
500 g kapusty kiszonej
50 g suszonych prawdziwków  
1 cebula
2-3 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego
olej roślinny
sól, pieprz, cukier

Ciasto:
500g mąki pszennej
1 jajko
ok. 250ml letniej wody
1 łyżka stołowa oleju


Ostatni przepis, który Państwu przedstawiamy, to coś dla tych, którzy kochają słodkości – pyszny, słodki i pachnący migdałami makowiec. Tego ciasta nie może zabraknąć w okresie świątecznym w Polsce!

Z przepisem Thomasa Piotrowskiego nie możne się nie udać!

Lista składników na makowiec:

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej
180 ml mleka
150 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
6 żółtek jaj
42 g świeżych drożdży
6 łyżek stołowych cukru
½ łyżeczki soli
1,5 łyżki rumu
2 łyżeczki cukru waniliowego


Mieszanka makowa:

500 g maku
200 g cukru
50 g siekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
aromat migdałowy
1 łyżka stołowa miękkiego masła
6 białek jaj

Bądźcie na bieżąco i śledźcie nas na YouTubie, Facebooku, Instagramie i Twitterze.

 


Wesołych Świąt życzy Instytut Polski w Wiedniu

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia, powodzenia w nowym roku oraz zdrowia i sukcesów. - Instytut Polski w Wiedniu
24 12.2024 Aktualności

EUROPA II. Yuriy Biley 🗓

Wystawa Yuriya Bileya to opowieść o niepodległościowych dążeniach trzech europejskich krajów, z którymi artysta jest związany – Ukrainy, Polski i Niemiec
29 11.2024 25 02.2025 Aktualności

Mikołajki – Nikolo w Polsce 🗓

Jak dzieci opisują zwyczaje w Polsce – i co jeszcze wiedzą o polskiej tradycji związanej z Mikołajkami?
06 12.2023 23 12.2023 Aktualności