Jak smakują polskie dania Wielkanocne? Würzig, sauer, herb und honigsüß!
W Instytucie Polskim w Wiedniu zaczynamy już przygotowania do nadchodzącej Wielkanocy i przedstawiamy Wam nasz kulinarny projekt świąteczny!
Dzisiaj i jutro Thomas Piotrowski pokaże Wam jak przygotować dwie tradycyjne polskie potrawy wielkanocne: wyśmienity żurek oraz pyszny mazurek!
#1 Żurek
Pachnący majerankiem, z charakterystyczną kwaśną nutą – taki jest właśnie tradycyjny polski Żurek!Czasu pozostało jednak niewiele! Rozpocznijcie przygotowania wraz z nami… Sekret udanego żurku zdradzi Wam Thomas Piotrowski…
Lista składników na żurek:
Zakwas:
1 litr wrzącej wody
120 g pełnoziarnistej mąki żytniej Typ 2000
3 listki laurowe
3 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
Bulion:
2 litry wody
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
100 g selera
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
150 g białej kiełbasy
250 g kiełbasy Śląskiej
300 g boczku wędzonego
2 cebule
#2 Mazurek
Drugą tradycyjną potrawą, której nie może zabraknąć na wielkanocnych stołach, jest pachnący orzechami mazurek! Przekonajcie się sami i wypróbujcie przepis Thomasa Piotrowskiego.
Lista składników na mazurek:
Ciasto:
250 g mąki
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
3 żółtka (białka zachować należy do bezy)
Beza orzechowa:
80 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g orzechów włoskich (z tego 130 g posiekanych) lub orzechów laskowych