30.03.2021 - 31.03.2021 Aktualności, Program

Wielkanoc: würzig, sauer, herb und honigsüß!

Projekt kulinarny Instytutu Polskiego w Wiedniu!

Jak smakują polskie dania Wielkanocne? Würzig, sauer, herb und honigsüß!

W Instytucie Polskim w Wiedniu zaczynamy już przygotowania do nadchodzącej Wielkanocy i przedstawiamy Wam nasz kulinarny projekt świąteczny!

Dzisiaj i jutro Thomas Piotrowski pokaże Wam jak przygotować dwie tradycyjne polskie potrawy wielkanocne: wyśmienity żurek oraz pyszny mazurek! 

 

#1 Żurek

Pachnący majerankiem, z charakterystyczną kwaśną nutą – taki jest właśnie tradycyjny polski Żurek!Czasu pozostało jednak niewiele! Rozpocznijcie przygotowania wraz z  nami… Sekret udanego żurku zdradzi Wam Thomas Piotrowski…

Lista składników na żurek:

Zakwas:
1 litr wrzącej wody
120 g pełnoziarnistej mąki żytniej Typ 2000
3 listki laurowe
3 ziela angielskie
3 ząbki czosnku

Bulion:
2 litry wody
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
100 g selera
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
150 g białej kiełbasy
250 g kiełbasy Śląskiej
300 g boczku wędzonego
2 cebule

 

#2 Mazurek
Drugą tradycyjną potrawą, której nie może zabraknąć na wielkanocnych stołach, jest pachnący orzechami mazurek! Przekonajcie się sami i wypróbujcie przepis Thomasa Piotrowskiego.

Lista składników na mazurek:

Ciasto:
250 g mąki
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
3 żółtka (białka zachować należy do bezy)

Beza orzechowa:
80 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g orzechów włoskich (z tego 130 g posiekanych) lub orzechów laskowych


Cuore Piano Trio w Instytucie Polskim w

Zwycięzcy wielu międzynarodowych konkursów, zakwalifikowani jako jedyne polskie trio fortepianowe do udziału w prestiżowym 12. Międzynarodowym Konkursie Muzyki Kameralnej. W instytucie zaprezentują część swojego programu konkursowego.
04 02.2025 Muzyka, Program

Prezentacja tomiku wierszy: Wisława Szymborska i Ewa

Prezentacja tomiku wierszy dwóch wybitnych polskich poetek: Wisławy Szymborskiej i Ewy Lipskiej w wersji polsko- i niemieckojęzycznej.
19 12.2024 Literatura, Program

Chleb i sól / Bread and Salt

Film otrzymał nagrodę dla najlepszego filmu fabularnego na Crossing Europe Film Festival w Linzu w 2023 roku.
16 01.2025 Film, Program