4.07.2015 Muziek

Górecki, Mykietyn, Zubel, Scheller en Mamczarski @ARSONIC (Bergen)

Hedendaagse muziek doet het goed. Ook in Polen en vooral dan in Silezië. Het concert Contemporary Sounds of Poland: sounds of European Capitals: Wrocław 2016 zal dat met verve demonstreren. Het biedt een panorama met werken van componisten die verbonden zijn aan het Conservatorium van Katowice (Silezië), sinds de Meester Henryk Mikołaj GÓRECKI, tot de vertegenwoordigers van de generatie van de jaren ’90. Het Orkest van Nieuwe Muziek (Orkiestra Muzyki Nowej, OMN) onder leiding van Szymon BYWALEC, brengt een breed spectrum van muziekstukjes gaande van klassieke tot hedendaagse Poolse muziek (Kleines Requiem für eine Polka van H. M. Górecki), langs de vertegenwoordigers van de jaren ’70 die op wereldvlak naam hebben gemaakt (Paweł MYKIETYNAgata ZUBELCezary DUCHNOWSKIJarosław MAMCZARSKI) om te eindigen bij het werk van de jongste componisten (Przemysław SCHELLER). Tijdens het concert zullen Agata ZUBEL en Cezary DUCHNOWSKI aanwezig zijn. De eerste zingt het stukje Not I en de tweede dirigeert zijn elektronische geluiden. Ook Przemysław SCHELLER tekent present en zal zelf zijn stuk Wyobrażony krajobraz (Denkbeeldig Landschap) spelen.

PROGRAMMA (meer informatie over de gespeelde stukken hieronder)
Henryk Mikołaj Górecki, Kleines Requiem für eine Polka, op. 66
Pawel Mykietyn, 3 for 13
Agata Zubel, Not I (op een tekst van Samuel Beckett) uitgevoerd door de componiste samen met Cezary Duchnowski
Przemysław Scheller, Wyobrażony krajobraz (Denkbeeldig Landschap) voor 9 musici (Première!)
Jarosław Mamczarski, IV Microconcerto, uitgevoerd door de sopraan Karolina BRACHMAN

MUSICI
Orkest van Nieuw Muziek (Orkiestra Muzyki Nowej)
Szymon BYWALEC – leiding
Karolina BRACHMAN – soliste (op IV Microconcerto)
Cezary DUCHNOWSKI – electro-akoestisch geluid (op Not I)
Przemysław SCHELLER
Agata ZUBEL – soliste (op Not I)

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> ARSONIC (Rue de Nimy 138, 7000 Bergen) – zie kaart
>>> 4 juli 2015 – 20u
>>> 11€ (KOOP UW TICKET ONLINE)

+++ http://www.musiquesnouvelles.com/


Meer weten over de gespeelde muziekstukken

 • Henryk Mikołaj Górecki, Kleines Requiem für eine Polka pour piano en 13 instrumenten, op. 66 (1993, 25 min).
  +++ Meer info HIER

 • Paweł Mykietyn, 3 for 13 (1994, 13 min)
  +++ Meer info HIER

 • Agata Zubel, Not I voor stem, instrumenten en elektronica (2010, 21 min) op een tekst van Samuel Beckett
  Dit werk met zeer scherpe klanken is gecomponeerd op een monoloog van Samuel Beckett. Het bestaat uit een reeks onsamenhangende zinnen die het verhaal vertellen van een oude dame die een trauma heeft opgelopen in haar jonge jaren. De auteur wou dat de tekst zou opgedragen worden in een donkere zaal met als enige verlichting een lamp gericht op de mond van de voordragende actrice. Agata Zubel volgde deze richtlijnen en maakte een film waarin men enkel haar mond ziet die fragmenten van de tekst voorleest en zingt. Het muziekstuk wordt gebracht door 4 dwarsfluiten, 2 klarinetten, violen, een cello, een piano, drums en elektroakoestische geluiden. Er zijn verschillende intense momenten waarbij gedempte geluiden van de componiste een fluisterkoor vormen (met haar mond op het scherm lijkt ze ook op een manier gedempt). Dit werk werd bekroond met de 60ste Internationale Tribune van Componisten van de UNESCO

 • Przemysław Scheller, Czasojaśnienie (Time-luminous) voor 8 instrumenten en electroakoestische geluiden
  Het stuk wordt gebracht in en avant-première !
  Dit zijn de woorden van de auteur: “Ik beeld me een wereld in waarin het donkere slechts sporadisch wordt verlicht. Het kleurenpalet beperkt zich tot enkele roodschakeringen… Echo’s zijn zwak en samengedrukt. Mettertijd leren we ze onderscheiden en hun afkomst begrijpen. Stomme geluiden, slagen, wrijvingen, en ook woorden die klinken alsof uit de verte komen, gezang… De zwaartekracht werkt anders. Bewegingen zijn traag, lopend, majestueus in zekere zin. Langzaam dwalend over dit Ingebeelde Landschap, ontwaren we diverse aspecten, waarderen we nieuwe details. We bekijken de zaken vanuit een ander oogpunt en elke keer lijken ze anders. (Dat is hetzelfde mechanisme dat zal gebruikt worden voor de harmonische ontwikkeling van het stuk). Een gelukkige wereld duurt niet voor eeuwig. Ondanks dat we eraan gewend zijn, dringt de brutale realiteit zich aan ons op. De illusie van zekerheid barst in duigen en van onze dromen over het Ingebeelde Landschap blijft enkel het landschap over. Op dat moment eindigt onze reis, en begint er een andere.”
  +++ Meer informatie HIER

 • Jarosław Mamczarski, IV Microconcerto
  Soliste: Karolina Brachman
  Microconcerto IV werd gecomponeerd in 2015 door het Orkest van Nieuwe Muziek (Orkiestra Muzyki Nowej). De inspiratie voor dit stuk komt van een Pools, futuristisch gedicht van de Tytus Czyżewski, “Elektrische visies”. Het is een vormstudie waarbij de tegenstelling tussen de stem en de groep gelinkt is aan de tegenstelling tussen de tekst en muziek.


Het ONM verkent het domein van de hedendaagse kunst. Het gaat op zoek naar stukken waarvan de echo’s, die weerklinken in het cultuurgebied, ook interessant zijn voor de luisteraar. Zowel ultra-innoverend of helemaal vergeten, bereidt dit orkest geluiden voor, stelt ze deze voor en legt ze deze vast op plaats.

Het project Musique de création werd voorbereid door Jean-Paul DESSY in het kader van het programma van Bergen, Europese hoofdstad voor Cultuur in 2015.

Gepland Muziek