4.09.2015 - 6.09.2015 Literatuur

Poolse auteurs op het Stripfeest 2015

Naar goede traditie slaat het jaarlijkse STRIPFEEST haar tenten op in het Brusselse Warandepark. De editie 2015 verwelkomt van 4 tot 6 september maar liefst drie Poolse stripauteurs: Krzysztof GAWRONKIEWICZ (Gawron), Paweł PŁÓCIENNIK (Szaweł) en Marzena SOWA. Zij zullen hun werk presenteren aan de EUNIC stand in het gloednieuwe internationale paviljoen, in aanwezigheid vqn de Franse stripauteur Sylvain SAVOIA. Daarnaast geven ze ook workshops en neemt Marzena Sowa deel aan de conferentie What’s so different about Eastern European comics?

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Warandepark in Brussel – zie kaart
>>> vrijdag 4 september van 15u tot 22u
>>> zaterdag 5 september van 10u tot 22u
        Conferentie What’s so different about Eastern European comics? om 15u (met Marzena SOWA)
        Workshop Travel impressions door GAWRON om 20u
>>> zondag 6 september van 10u tot 18u
        Workshop Meet Pinki, the first Polish hippie and hipster door SZAWEŁ om 13u
>>> GratisKrzysztof GAWRONKIEWICZ (artiestennaam Gawron) is striptekenaar, illustrator en schilder. Hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Warschau. Hij tekende o.a. de strip(reeksen) MikropolisPrzebiegłe dochodzenie Ottona i Watsona (het geslepen onderzoek van Otto en Watson) en Achtung Zelig. In 2000 ontving de strip Krzesło w piekle uit de reeks Mikropolis de Grand Prix op het Internationale Stripfestival van Łódź. Het album Esencja uit de reeks Przebiegłe dochodzenie Ottona i Watsona ontving in 2003 de hoofdprijs op de eerste editie van de Europese Stripwedstrijd, georganiseerd door de Franse uitgeverij Glénat en ARTE. Met Marzena SOWA bracht hij in 2014 De Opstand (bij Aire Libre) uit, waarvoor het Pools Instituut onlangs nog promotie maakte.
https://gawronkiewicz.carbonmade.comPaweł PŁÓCIENNIK (artiestennaam Szaweł) is een striptekenaar en schilder die studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Warschau. De hoofdpersonages in zijn strips zijn gebaseerd op bestaande personen in een werkelijke omgeving. Zijn laatste stripverhaal PINKI vertelt het verhaal van Krzysztof ‘Pinki’ Brandt, de eerste Poolse hippie en hipster.
https://www.facebook.com/plociennikartMarzena SOWA is een Poolse stripauteur die sinds 2001 in het buitenland woont. Aan haar danken we de schitterende en autobiografische reeks Marzi, getekend door Sylvain Savoia, dat ons brengt naar het Polen van de jaren 1980 en de realiteit door haar kinderogen weergeeft. Samen met GAWRON bracht ze in 2014 De Opstand (bij Aire Libre) uit waarvoor het Pools Instituut onlangs nog promotie maakte.Sylvain SAVOIA is een Frans tekenaar die zijn opleiding volgde in Brussel. Hij werkt samen met verschillende scenaristen waaronder Jean-David MORVAN, met wie hij de reeksen Nomad en Al Togo uitbracht, en met Marzena SOWA, met wie hij de serie Marzi tekende. Hij publiceerde onlangs zijn prachtig album “Les Esclaves oubliés de Tromelin” (Aire Libre).
Stripfeest
Sinds 2009 brengt het Stripfeest hulde aan het stripverhaal in al zijn vormen en verwelkomt het jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. Voor de editie 2015 belooft het weekend van 4 tot 6 september voor Brussel bijzonder kleurrijk te worden: in het Warandepark kun je stripmusea, tientallen tentoonstellingen, boekhandels, striphandelaars en kleine uitgeverijen ontdekken.
Bovendien is er een nocturne in het Warandepark, een Balloon’s Day Parade, een autorally van het weekblad Kuifje, rondleidingen met gids, striptentoonstellingen en activiteiten overal in de stad.
Het Stripfeest verwelkomt dit jaar verschillende culturele buitenlandse vertegenwoordigingen in een internationaal dorp, om u ook de strips van andere landen te laten ontdekken. Daarbij horen ook speciale tentoonstellingen, signeersessies, lezingen en workshops.


EUNIC Brussels
EUNIC is de afkorting van European Union National Institutes for Culture. Dit netwerk wordt gevormd door de nationale culturele instituten uit gans Europa en heeft afdelingen in maar liefst meer dan 80 landen waaronder België onder de naam EUNIC Brussels. Haar doel is om de culturele diversiteit te versterken en bij te dragen aan de dialoog en uitwisseling tussen culturen.

De EUNIC stand wordt specifiek georganiseerd door de culturele instituten uit het Baskenland, Estland, Frankrijk, Hongarije, Polen en Roemenië. Samen vertegenwoordigen ze zowel hun eigen cultuur als de Europese cultuur.


Links

Fotogalerij

van tot
Gepland Literatuur