1.01.2016 - 31.12.2016 Andere

Wrocław – Europese Hoofdstad van Cultuur in 2016

Twee steden werden gekozen om in 2016 de Europese Hoofdsteden van Cultuur te zijn: San Sebastián in het Spaanse Baskenland en WROCŁAW in Silezië (Polen).
De officiële opening van Wrocław – Europese Hoofdstad van Cultuur vond plaats op 15 januari. Drie dagen lang barstte de stad uit haar voegen van de culturele evenementen met een breed gamma van architecturale tentoonstellingen tot jazzconcerten. Nog nooit werd er cultureel evenement van zo een omvang georganiseerd in Wrocław.
>>> Het volledige programma van Wrocław-Europese Hoofdstad van Cultuur vind je HIER

De curatoren van Wrocław 2016 zijn: Chris BALDWIN (performances), Michał BIENIEK (beeldende kunsten), Agnieszka FRANKÓW-ŻELAZNY (muziek) en Jarosław FRET (theater).
          Wrocław 2016 zet zich voort in België!          


In het kader van de promotie van WROCŁAW 2016 zal het Nationaal Muziekforum van Wrocław (Narodowe Forum Muzyki we Wrocławiu, NFM) uitgenodigd worden op het KLARAFESTIVAL 2016 – Festival van Vlaanderen in Brussel van 9 tot 23 maart. Het zal aan volgende evenementen deelnemen:

  • Het NFM Wrocław Philharmonic Choir, onder leiding van Agnieszka FRANKÓW-ŻELAZNY, curator voor muziek op Wrocław 2016, zal zingen tijdens de première van …And you must suffer/De Johannespassie op een uitvoering door het Belgisch barokorkest B-Rock onder leiding van Andreas SPERING (coproductie NFM/Klarafestival)

>>> Kaaitheater, Brussel
>>> 10 > 12 maart
>>> http://www.poolsecultuur.eu/AndYouMustSuffer_nl

  • Op 13 maart zal het NFM Wrocław Philharmonic het werk van Zbigniew PREISNER spelen dat deze laatste gecomponeerd had voor de reeks DEKALOG van Krzysztof KIEŚLOWSKI. Dit concert vindt plaats ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de dood van de regisseur. Het is de Preisner zelf die het orkest zal dirigeren.
    Het concert zal voorafgegaan worden door een lezing over de filmmuziek van Krzysztof KIEŚLOWSKI door Nicholas Reyland, musicoloog van de Keele University (Verenigd Koninkrijk)

Noteer alvast ook dat CINEMATEK de tien films van de Decalog in hun originele versie zal vertonen van 9 tot 13 maart
>>> Flagey
>>> 9 > 13 maart 2016: Dekalog reeks
>>> 13 maart 2016: conferentie om 14u00 en concert om 20u00
>>> Meer lezen op www.poolsecultuur.eu/DEKALOG_nl

  • Het NFM Wrocław Philharmonic Choir treedt ook op tijdens het galaconcert van Bozar Music waarbij het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Iván FISCHER de Derde symfonie van G. Mahler zal brengen.

>>> Paleis voor Schone Kunsten van Brussel – BOZAR (Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel)
>>> woensdag 16 maart 2016 – 20u00 (live heruitzending op Radio Klara en op 21 maart op Musiq3 om 20u00)
>>> €92 | €68 | €45 | €22
Koop uw ticket online
>>> het concert op de website van het KLARAFESTIVAL en website van BOZAR

  • Ook het Polish Cello Quartet van Wrocław komt naar Bozar om vier onuitgegeven werken voor cello van vier jonge Europese componisten te brengen, waaronder Artur ZAGAJEWSKI, die variaties voorstellen op het Vexilla regis uit de Via crucis van Franz Liszt.

>>> BOZAR
>>> 23 maart
>>> Lees meer op www.poolsecultuur.eu/PolishCelloQuartet_nl
Wat is NFM

De laatste jaren heeft Polen flink geïnvesteerd in musea en culturele centra, zoals bv. het Museum voor de Geschiedenis van de Joden in Polen (Warschau), het Europees Centrum Solidarność (Gdańsk) en de stadions voor Euro 2012 (Gdańsk, Poznań, Warschau, Wrocław). Aan dit rijtje kan men het gebouw van het Nationaal Muziekforum van Wrocław (NFM), ontworpen door het architectenbureau Kuryłowicz & Associates. Vele ensembles vinden in deze buitengewone akoestische constructie hun stek: het NFM Philharmonic Orchestra, het NFM Choir, het Polish Cello Quartet, het Lutosławski Quartet, etc… Het NFM verwelkomt ook festivals met internationale bekendheid zoals het Wratislavia Cantans, het Musica Polonica Nova, het Musica Electronica Nova of Jazztopad.


Photographies de Łukasz Rajchert. Tous droits réservés.


+++ http://www.nfm.wroclaw.pl/Uit de verschillende evenementen die dit jaar zullen plaatsvinden in Wrocław willen we in project in de schijnwerpers zetten. Het begon dit jaar in Bergen – Europese Hoofdstad van Cultuur 2015 en sloeg een culturele brug tussen de twee steden: het concert: Contemporary Sound of Poland. De Poolse formatie Orkiestra Muzyki Nowej, onder leiding van Szymon BYWALEC, bracht in Bergen stukken van hedendaagse Poolse componisten, voornamelijk uit Silezië, de regio rond Wrocław (Henryk Mikołaj GÓRECKI, Pawel MYKIETYN, Agata ZUBEL, Cezary DUCHNOWSKI, Przemysław SCHELLER en Jarosław MAMCZARSKI). In Wrocław zullen hedendaagse, muzikale creaties uit Wallonië op het programma staan!
Weldra meer informatie over dit project.

+++ Bekijk het project 2015 op onze website: HIER
+++ Dit project gaf ook het levenslicht aan de publicatie van een tweetalige brochure met als titel “Imaginary Landscape. Nieuwe muziek uit Silezië.” HIER te downloaden

In 2015 heeft het Pools Instituut in Brussel samengewerkt met de Club de la Presse du Hainaut-Mons en het Mundaneum voor een project gewijd aan de literaire reportage, een zeer sterk ontwikkelde vorm in Polen. Op de as van de interculturele dialoog groef dit project zich in in de logica van de evenementen van de Europese Hoofdstad van Cultuur.

+++ Dit project op onze website: www.culturepolonaise.eu/JournalismeLitteraire
Voor deze gelegenheid hebben we ook een brochure uitgegeven:

>>> Het programma van officiële opening van Wrocław 2016 vind je hier: www.wroclaw2016.pl/weekendotwarcia/

Links

van tot
Gepland Andere