11.07.2017 - 12.07.2017 Muziek

Fantasiae, cantiones & choreae – Muziek van de 16de-eeuwse Polen

De 16de-eeuwse muziek met Poolse connotaties in het kader van het festival Midis-Minimes op 11 juli (aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel) en van het festival Zomer van Sint-Pieter op 12 juli (in de Predikherenkerk van Leuven).
De muziek van dit periood, traditioneel beschouwd door Polen als hun Gouden Eeuw, veroorzaakte een enthousiasme voor ‘Poolse liederen’ en ‘Poolse dansen’ dat zich korte tijd later over heel Europa zou verspreiden. Dat was toen misschien wel de belangrijkste uiting van een wijdverbreide geestdrift voor ‘Poolse’ muziek – tot Chopin op het toneel verscheen.
Sinds de 15de eeuw zijn de speeltradities op klavier en luit innig met elkaar verbonden; vertolkers konden vaak beide instrumenten bespelen. Hoewel ze een heel verschillend geluid hebben, klinken de klavecimbel en de luit – bij allebei worden de snaren geplukt – wonderwel samen. Om hun gecombineerde klank te verkennen, maakten Corina MARTI en Michał GONDKO hun eigen ‘duetversies’ van bestaande partituren voor stem en instrument. Tussendoor voeren ze composities uit die bedoeld zijn voor solovertolking op elk instrument. 

+++ presentatie tekst door Michał GONDKO (in onze digitale biblioteek)
+++ Praktische informatie 


PROGRAMMA

 • Anon. – Rex (van het Jan z Lublina’s Livre d’orgue)
 • Mikołaj z Krakowa [Nicolaus Cracoviensis], fl. 1ste helfte van het XVI eeuw? – Bona cor[ea?]
 • Benedictus de Drusina, fl. 1556-1573 – Fantasia
 • Mikołaj z Krakowa? – Ave ierarchia
 • Anon. – Polnischer Tantz
 • Mikołaj Gomółka, ca. 1535-ca. 1609 – Kleszczmy rękoma
 • Mikołaj z Krakowa? – Praeambulum in G per B
 • Mikołaj z Krakowa – Zaklolam szÿa Tharnem
 • Albertus Ambrosius Długoraj, ca. 1557-ca. 1619 / Anon. – Chorea polonica / Cantio polonica
 • Anon. – Jeszcze Marczynye (uit Jan z Lublina’s Livre d’orgue)
 • Mikołaj z Krakowa? – Haÿduczkÿ
 • Wacław z Szamotuł, ca. 1524-ca. 1560 – Kryste dnyu nassey swyatlosci
 • Anon. – Potorae Koniginn inn Polen Tantz (uit Emanuel Wurstisen Lute Book)
 • Anon. – Fantasia primi toni (uit het Gdańsk Manuscript)
 • Christoph Löffelholz? – Ein gutter polnischer Tantz

Corina MARTI – Renaissance klavecimbel
Michał GONDKO – Renaissance luitPRAKTISCHE INFORMATIE

          festival Midis/Minimes          
>>> Koninklijk Conservatorium van Brussel (Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel) – zie kaart
>>> dinsdag 11 juli 2017 – 12u15
>>> 5 | gratis (-13)

          Zomer van Sint-Pieter          
>>> 30CC /Predikherenkerk chuch (Onze-Lieve-Vrouwstraat, 3000 Leuven) – zie kaart
>>> woensdag 12 juli 2017 – 12u15
>>> 6 | gratis (-12)


Corina MARTI’s vertolkingen op blokfluit en klavecimbel werden geprezen als ‘opvallend superieur en expressief’ (Toccata) en ‘feilloos’ (Diapason). Deze Zwitserse studeerde aan de Hochschule Luzern – Musik en vervolgens aan de Schola Cantorum Basiliensis, waar ze nu oude blokfluiten en klavierinstrumenten doceert. Haar werk droeg bij tot de huidige revival van deze instrumenten.
Michał GONDKO, in wiens handen ‘zinnen opduiken als geïmproviseerde gedachten die elkaar doorheen de verbeelding najagen, een effect dat velen beogen maar waar slechts zeer weinigen in slagen’ (Lute News), studeerde aanvankelijk klassieke gitaar in zijn vaderland Polen om zich vervolgens aan de Schola Cantorum Basiliensis, in de klas van Hopkinson Smith, exclusief toe te leggen op de historische tokkelinstrumenten van de luitfamilie. Hij is thans een van de toonaangevende luitisten van zijn generatie.
Marti en Gondko zijn de drijvende krachten achter het ensemble LA MORRA dat van bij zijn start in 2000 algehele erkenning geniet voor zijn vertolkingen van muziek uit de late middeleeuwen en de vroege renaissance, en daarbij ‘de aandacht van de toehoorder steeds levendig weet te houden’ (Gramophone). Gezamenlijk leidden zij La Morra in tal van liveoptredens en opnames die wereldwijd enthousiaste reacties uitlokten en hen muzikale onderscheidingen opleverden als de Diapason d’Or, de Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik, de American Musicological Society’s Noah Greenberg Award en ook nominaties voor de Gramophone Awards en de International Classical Music Award. Gondko is tevens de winnaar van de Fryderyk, een onderscheiding van de Vereniging van Poolse producers van muziek en film.
Naast cd’s met La Morra bevat hun discografie ook een bejubelde cd met vroege Duitse muziek voor klavier- en tokkelinstrumenten (Von edler Art). Zowel Marti als Gondko verzorgen regelmatig recitals op hun instrumenten. Marti wijdde haar eerste solo-cd (I dilettosi fiori) aan instrumentale muziek uit de 14de eeuw en focuste recent op de 16de-eeuwse Italiaanse en Poolse klaviermuziek. De Poolse bijdrage tot het luitrepertoire uit de renaissance is het onderwerp van Gondko’s eerste solo-cd (Polonica). Recent verkende hij het vroeg 17de-eeuwse repertoire voor luit solo afkomstig uit bronnen van de Baltische regio. Marti’s discografie van barokmuziek bevat blokfluitconcerti van Francesco Mancini en Alessandro Scarlatti, alsook kamermuziek van Charles Dieupart en Johann Sebastian Bach.
Hoewel ze vooral in beslag genomen worden door hun eigen projecten op het vlak van oude muziek, vinden ze daarnaast nog steeds tijd voor muzikale samenwerkingen en deelden ze het podium met musici als Dame Emma Kirkby en Jordi Saval.
Concertreizen voerden hen naar de meeste Europese landen en naar de Verenigde Staten, Brazilië, China, Japan en het Midden-Oosten.


Links

van tot
Gepland Muziek