28.07.2017 Muziek

Jan BOKSZCZANIN op het Orgelfestival van Brugge

Jan BOKSZCZANIN zal een bijna uitsluitend Pools programma brengen op het Orgelfestival van Brugge. Dit is een mooie gelegenheid voor het grote publiek om minder bekende namen of namen die in de vergetelheid zijn geraakt, te (her)ontdekken.

PROGRAMMA
Jean Sebastian Bach – Fantasia in G major, BWV 572
Francois Couperin – Tierce en taille
Wolfgang Amadeus Mozart – Fantaisie in F Minor, KV 608
Mieczysław Surzyński – Improwizacje nt. polskiej pieśni kościelnej “Święty Boże” (Improvisations on the Polish Sacred Song “Święty Boże”), op.38
Krzesimir Dębski – Letter to John-Paul II (world premiere)
Flor Peeters – Aria, op.51
Felix Borowski – 1st Organ Sonate (allegro, adagio, allegro con brio)

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Sint-Salvatorskathedraal van Brugge (Sint-Salvatorskoorstraat 8, 8000 Brugge) – zie kaart 
>>> vrijdag 28 juli 2016 – 20u30 
>>> €9 
+++ De lijst met concerten vindt u HIEROrgelmuziek in Polen
De eerste verwijzingen naar een orgel in Polen dateren van de 12de eeuw. Nadat het eerst enkel gebruikt werd bij het koninklijk hof, baande het instrument zich geleidelijk een weg naar de rest van het land. Vanaf de 15de eeuw vinden we sporen dat er orgels gemaakt werden in de grote Poolse steden zoals Gdańsk (Oliwa), Warschau, Krakau, Poznań en andere. Naast een uitbreiding in het muzikale oeuvre zien we ook een toename van de technische ontwikkeling bij het vervaardigen van deze instrumenten. Poolse orgelwerken werden gecomponeerd en werden opgevoerd samen met Italiaanse, Duitse, Vlaamse en Franse stukken. In deze dynamiek zien we de culturele openheid die typerend was voor het Polen van de Gouden Eeuw. Eén feit is interessant voor de Poolse cultuur: de wederopkomst van de orgelmuziek in de 19de eeuw. August FREYER (1803-1883) – de vriend van Frédéric CHOPIN – of Stanisław MONIUSZKO (1819-1872) en Mieczysław SURZYŃSKI (1886-1924) lieten schitterende composities voor dit instrument na. Op het einde van de 19de eeuw nam een nieuwe generatie componisten de fakkel over van Moniuszko. Een prominente plaats was weggelegd voor Władysław ŻELEŃSKI (1837-1921) en Feliks NOWOWIEJSKI (1877-1946). Ook nadien viel de orgel niet uit de smaak, verre van zelfs! Moderne werken tonen dit aan. Zo zijn er Tadeusz PACIORKIEWICZ (1916-1998), Tadeusz MACHEL (1922-2003), die bovendien speciale prijzen ontving voor zijn strijkkwartetten op de Internationale Compositiewedstrijd van Luik in 1956 en 1959, en natuurlijk de meest bekende Poolse orgelcomponist Augustyn BLOCH (1929-2006).Jan BOKSZCZANIN

De Poolse organist en professor aan de Frédéric Chopinuniversiteit voor Muziek (afdeling Białystok) behaalde zijn hogere studies in de orgelklas van organist Joachim GRUBICH aan diezelfde instelling in 2002, toen nog gekend als de Frédéric Chopinacademie voor Muziek. Hij behaalde vervolgens een doctoraatsbeurs aan de Universiteit van North Texas onder begeleiding van Jesse ESCHBACH. Tezelfdertijd volgde hij ook de cursussen van Lenora McCROSKEY en nam hij deel aan masterclasses van verschillende gerenommeerde organisten en pedagogen zoals Guy Bovet, James David CHRISTIE, Alexander FISEKSKY, Bernhard HAAS, Zsigmond SZATHMARY en Harald VOGEL. Jan Bokszczanin geeft zelf regelmatig concerten en voorstellingen in zowel Polen als tal van andere landen. Daarenboven is hij ook voorzitter van de vereniging « Ars Liberata ».
Tevens auteur van musicologische werken, verzameld onder de titel Geneza i tradycje rosyjskiej muzyki organowej (Oorsprong en tradities van de Russische orgelmuziek, Warschau, 2001) en Główne tendencje w rozwoju rosyjskiej i radzieckiej muzyki organowej (De belangrijkste ontwikkelingen in de Russische en Sovjet-Russische orgelmuziek, Warschau, 2012). Meerdere van zijn publicaties, artikels en partituuruitgaven zijn gewijd aan Marian SAWA, die eveneens het onderwerp vormde van zijn doctoraatsthesis getiteld Technika cantus prius factus w muzyce organowej Mariana Sawy (De techniek van “cantus prius factus” in de orgelmuziek van Marian Sawa), in 2006 gepubliceerd te Łódź.

Gepland Muziek