19.11.2019 Andere

Paneldiscussie: UNITED FOR SOCIAL COHESION

 

“Unity in diversity” mag dan wel het motto van de EU zijn, maar de omzetting daarvan naar realiteit is niet gemakkelijk. In de laatste twee decennia is het concept van multiculturalisme onder druk komen te staan in het politieke en academische discours vanwege het destabiliseren van de nationale identiteit. Daarnaast wordt de poging om een “Europese Gemeenschap” op te bouwen door velen beschouwd als bedreiging voor de “nationale gemeenschap” en voor de nationale staat.

Identiteit wordt steeds gecompliceerder en omvat vele facetten en vandaag de dag, met meer mobiliteit en het internet, kunnen gemeenschappen nationale grenzen overstijgen. Dat werd ook vergroot door de decennia van migratie naar Europa. Er rijzen verschillende vragen over de opkomende vormen van identiteit en gemeenschap, die we zullen bespreken in dit panel: 

Waarom wordt multiculturalisme niet langer als verrijking voor de maatschappij beschouwd? Is er een specifieke rol voor de staat en burgers? Kunnen gemeenschappen in Europa een echt dialoog met elkaar aangaan en elkaars opvattingen begrijpen als oplossing voor het leven in een diverse samenleving? En hoe bereiken we dat?

Daarnaast heeft de EU een gemeenschap gecreëerd die gebaseerd is op wetten en normen. Is het realistisch of wenselijk om buiten die wereld van wetten te kijken en culturele banden tussen landen te versterken?

De sprekers:

  • Jacqui Broadhead– Directeur, Global Exchange on Migration and Diversity, University of Oxford
  • Malgorzata Moleda-Zdziech– Professor Sociologie en Politieke Wetenschappen. Ze werkt al twintig jaar aan de Economische School in Warschau. Sinds juni 2018 vertegenwoordigt ze de Poolse Academie voor wetenschappen in Brussel. 
  • Yves Sintomer– Professor Politieke Wetenschappen en bestuurslid aan de Paris 8 Universiteit (Frankrijk).


PRAKTISCHE INFORMATIE
> Waar? House of European History, rue Belliard 135, 1000 Brussel – kaart
> Wanneer? Dinsdag, 5 November 5th 2019 om 18.00 uur
> Taal: Discussies in de originele taal, met Engelse vertaling.
Gratis toegang na registratie hier
> Meer info hier

Gepland Andere