10.04.2020 - 30.04.2020 Geschiedenis

De 10e verjaardag van het vliegtuigongeluk in Smolensk

Op 10 april 2010 is een speciaal vliegtuig van de TU-154M met de president van Polen Lech Kaczyński en de presidentsvrouw Maria Kaczyńska aan boord vertrokken van Warschau naar Smolensk. Diezelfde dag zouden de leden van de officiële delegatie deelnemen aan de ceremonies die plaatsvinden op de oorlogsbegraafplaats van Katyn, ter herdenking van de 70e verjaardag van het daar gepleegde misdrijf. Het vliegtuig vervoerde 96 mensen, waaronder leden van de hoogste staatsautoriteiten, vertegenwoordigers van verschillende sociale en religieuze kringen, hooggeplaatste militaire commandanten en de bemanning van het vliegtuig. Alle vliegpassagiers kwamen om het leven tijdens de vliegramp die plaatsvond tijdens de landing op de luchthaven bij Smolensk.

De delegatie die op 10 april 2010 naar de Katyn-feesten ging, bestond uit vertegenwoordigers van de Poolse elite met uiteenlopende politieke, sociale en religieuze overtuigingen. Zij bestond uit plaatsvervangende sprekers van het Parlement en de Senaat, een groep parlementariërs, topcommandanten van de Poolse strijdkrachten, de presidentiële kanselarij, ambtenaren van staatsinstellingen, geestelijken, vertegenwoordigers van ministeries, leden van veteranen- en maatschappelijke organisaties, en begeleiders. Ryszard Kaczorowski, aanwezig aan boord van het vliegtuig, symbolisch verbonden met het hedendaagse Polen met de elites en de traditie van de Tweede Republiek.

Degenen die op de vlucht naar Smolensk op weg waren naar Katyn om hulde te brengen aan de slachtoffers van de massa-executies die in het Katyn-woud, Mednoye, Kharkiv, Bykivnia en de Kuropaat werden uitgevoerd door de NKVD in het voorjaar van 1940 in opdracht van de hoofdautoriteiten van de Sovjet-Unie. Het bloedbad in Katyn kostte het leven aan Poolse krijgsgevangenen, onder wie officieren, academici, geestelijken van alle geloofsrichtingen, ambtenaren en ambtenaren, vertegenwoordigers van vrije beroepen en ondernemers – leden van de elite van de Tweede Republiek. De misdaad in Katyn en de vliegtuigcrash in Smolensk zijn twee symbolen van tragische gebeurtenissen in de geschiedenis van Polen.
Vanwege de ramp met het vliegtuig van de TU-154M had president Lech Kaczyński niet de mogelijkheid om de toespraak te houden die was voorbereid op de zeventigste verjaardag van de misdaad in Katyn.
“Laten we de wond van Katyn eindelijk genezen en in een litteken veranderen”, schreef de president toen.
Zijn boodschap die hij op 10 april 2010 niet kon overbrengen, klinkt vandaag, na tien jaar, even krachtig.
De gebeurtenissen van die dag hebben miljoenen Polen geschokt, evenals de internationale publieke opinie. De mensen aan boord van de vlucht zullen voor altijd in ons geheugen gegrift blijven.

MFA-persdienst

Download

van tot
Gepland Geschiedenis