17.04.2020 - 5.05.2020 Kunst

Open call oor artistieke projecten — Galeria Arsenal

Beste kunstenaars,

Samen met Galeria Arsenal in Bialystok (Polen) nodigen wij u uit om deel te nemen aan de open oproep voor een virtuele tentoonstelling: THE END OF THIS STORY HASN’T BEEN WRITTEN YET, OPEN CALL: SOLIDARITY AND AGENCY. 

Net als iedereen proberen wij ons aan te passen aan de huidige crisis. Onze overheden roepen de noodtoestand uit in reactie op de pandemie. We sluiten ons weer eens op binnen de grenzen van onze nationale staten, die ongekende bewakings- en controlemaatregelen invoeren. We willen echter geloven dat de periode van quarantaine ook een tijd van verhoogde instantie kan zijn en dat dit kan inspireren tot het oprichten van gemeenschappen en samenwerking.

We vragen ons af wat de rol is van een tijdelijk gesloten kunstinstelling. Wij zijn van mening dat het niet alleen moet bestaan uit virtueel contact met het publiek, maar ook uit het tonen van solidariteit met u en uit het bieden van ruimte voor dialoog.

We willen niet zeggen, “tot ziens als het voorbij is.” We willen weten of jullie het zich allemaal kunnen veroorloven om thuis te blijven, of dat jullie steun nodig hebben. Wat betekent quarantaine voor jullie? Stuur ons berichten en projecten over uw dagelijks leven, uw strijd en uw hoop. We willen het hebben over werk, eenzaamheid en menselijke relaties in tijden van pandemie.

Maar het belangrijkste is dat we u aanmoedigen om na te denken over de mogelijke modellen van solidariteit tussen de kunsten… en activistische gemeenschappen, lokale gemeenschappen, vakbonden, solidariteit met mensen die sociaal gemarginaliseerd zijn of die een groot risico lopen op het ontwikkelen van een ernstige ziekte door het coronavirus. Bij niet-menselijke wezens, bij degenen die het meest bedreigd worden door het virus en de economische gevolgen van de pandemie. We kijken uit naar aan uw rekeningen van wederzijdse hulp en uw gedachten over de capaciteit en de beperking van het internet als instrument voor het opbouwen van gemeenschappen. We kijken uit naar uw ideeën over hoe we kunnen volharden in de strijd voor een betere toekomst wanneer we geen demonstraties en protesten meer kunnen organiseren. We kijken uit naar uw suggesties voor het gebruik van kunstgereedschap in tijden van nood.

Deze crisis versterkt de problemen die het mondiale kapitalisme, het neoliberale beleid en het ongecontroleerde consumentisme met zich meebrengen. Maar, zoals Naomi Klein ons er vandaag aan herinnert, “het einde van dit verhaal is nog niet geschreven. »

Zij stelt dat de beslissingen over het overwinnen van de crisis niet alleen de verantwoordelijkheid zijn van de elites en de beleidsmakers. Ze zullen gebaseerd zijn op de “ideeën die rondgaan”. Dat geldt ook voor degenen die tot nu toe zijn afgewezen als utopisch, en die nu deel uitmaken van de dagelijkse strijd. Dergelijke kansen doen zich alleen voor op momenten van diepe crisis.

Rebecca Solnit schreef dat “we in een ramp vaak op ons best zijn, hoe kort ook, […] in die uren en dagen hebben velen hun beste smaak voor gemeenschap, doelgerichtheid en macht”. Als we haar idee accepteren dat een crisis positieve veranderingen teweeg kan brengen, moeten we ons gaan afvragen hoe we die kunnen gebruiken om een betere wereld op te bouwen. Is er een kans dat op de lange termijn zou het kunnen bijdragen aan het verlagen van het verbruik? Of zal het, zoals Kornelia Sobczak suggereert, worden… een microlab van post-groei? Hoe kunnen we elkaar inspireren om nieuwe praktijken toe te passen en hoe kunnen we ze niet vergeten in de veiligere tijden?

HOE SOLLICITEREN ? 

– Aanvraagformulier moet bevatten:

1. het project of het concept ervan in elke techniek en elk formaat dat het mogelijk maakt om het project online te presenteren

2. uw werkbeschrijving

3. uw cv

– Aanhechtingen mogen niet groter zijn dan 5 MB. In het geval van films, video’s of andere, grotere digitale bestanden, stuur dan de link naar youtube, vimeo of een andere website of stuur een wetransfer.

– Aanvragen moeten worden ingediend op opencall@galeria-arsenal.pl tot 5.05.2020 

– Gelieve ‘Open Call: Solidarity and Agency’ als e-mailonderwerp

– Voer uw werk uit volgens de richtlijnen van COVID-19 voorzorgsmaatregelen.

U vindt de voorwaarden van een open call in de originele engelse versie op de Galeria Arsanal website, of in Nederlandse vertaling in de bijlage hieronder. 

Over Galeria Arsenal: 

De Arsenal Gallery in Białystok is een van de toonaangevende Poolse hedendaagse kunstinstellingen met een geschiedenis die teruggaat tot 1965. De galerie heeft een uitgebreid en consistent tentoonstellingsprogramma gevolgd, waarbij de hedendaagse kunst in verschillende media wordt gepresenteerd en bevorderd en een uitstekend perspectief biedt op alle belangrijke en interessante fenomenen in de kunst, met bijzondere aandacht voor de Oost- en Midden-Europese context.

Links
Download
van tot
Gepland Kunst