15.05.2020 Theater

‘Pieces of a Woman’ door TR Warszawa

“Pieces of a Woman” [Czastki kobiety], een creatie van Hongaarse kunstenaars Kornél Mundruczó & Kata Wéber, uitgevoerd door het Poolse ensemble @TRWarszawa, was bedoeld om te worden gepresenteerd tijdens het KunstenFestivalDesArts in Brussel. Helaas is de editie van het festival dit jaar vanwege COVID-pandemieën afgelast.


In de hoop dat u dit prachtige stuk binnenkort kunt zien (of dat u het al gezien hebt via Stay home, don’t leave the theatre! initiatief van TRWarszawa), nodigen we u van harte uit om twee essays te ontdekken die uitleggen waarom dit stuk zo representatief is voor het hedendaagse Poolse theater. 

Jonas Vanderschueren, “De fijne lijn tussen traditie en experiment”, in E-tcetera, #160, 19 mei 2020.  
Zofia Smolarska, “Over twee realismen in het hedendaagse Poolse theater”, in E-tcetera, #160, 18 mei 2020.  


Over ‘Stukken van een vrouw’: 
Een spektakel voor iedereen die geboren is!

Feministisch, gedreven door de kracht en vastberadenheid van vrouwelijke karakters, een familiedrama dat zich afspeelt in het hedendaagse Warschau. Een familiebijeenkomst, als een lens, brengt problemen en interne conflicten van de Poolse samenleving samen. De centrale figuur in het stuk is de dertigjarige Maja, die geconfronteerd wordt met een persoonlijke tragedie. Om uit haar levensweg te komen, moet ze haar hele leven lang vragen stellen en een nieuwe relatie met haar geliefden opbouwen. “Cząstki kobiety” is een ontroerend beeld van hedendaagse vrouwen die vechten voor het recht om te beslissen over hun eigen leven. Regisseur Kornél Mundruczó en scenarioschrijver Kata Wéber geven nadrukkelijk elk van de expressieve personages weer zonder iemand aan de familietafel te veroordelen of te bekritiseren. De voorstelling, die gebruik maakt van filmische uitdrukkingsmiddelen, legt het intieme verhaal, het realisme van het detail en de gevoeligheid van de creaties van de acteurs vast. “Cząstki kobiety” is de tweede na “Nietoperz” [De Vleermuis], (Première 2012, geproduceerd door TR Warszawa) met de voorstelling van Kornél Mundruczó in Polen; beide voorstellingen zijn gewaardeerd door het Poolse en internationale publiek.
Realisatie/productie: TR Warszawa. 

Regisseur: Kornél Mundruczó

Schrijven: Kata Wéber

Eerste wereldprestatie: 18 december 2018, TR Warszawa

Duur: 2u15min

Gegoten: Dobromir Dymecki, Monika Frajczyk, Magdalena Kuta, Sebastian Pawlak, Marta Ścisłowicz, Justyna Wasilewska, Agnieszka Żulewska.

© Foto’s: Natalia Kabanow

Gepland Theater