24.07.2020 Geschiedenis

Een nieuwe vorm van verhalen over de Slag om Warschau – Battle1920.gov.pl is nu beschikbaar!

We nodigen u uit om kennis te maken met een uniek, verhalend portaal gewijd aan de Slag om Warschau, waarvan we dit jaar het 100-jarig bestaan vieren. Portal gemaakt door @niepodlegla en @polskieradio.pl.
De website is voorbereid in de vorm van een moderne multimedia-encyclopedie. Het vertelt niet alleen over de Pools-Sovjetoorlog, maar toont ook het leven van de Polen, belangrijke gebeurtenissen, feiten en cijfers.
In het jaar van de 100ste verjaardag van een van de 18 baanbrekende veldslagen uit de wereldgeschiedenis – de Slag om Warschau en de overwinning in de Pools-Sovjetoorlog – sluiten @niepodlegla, @polskieradio.pl en @archiwum akt nowych zich actief aan bij de viering van deze belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de Poolse staat.
Na het herwinnen van de onafhankelijkheid in november 1918 moest Polen de uitdaging aangaan om zijn soevereine bestaan te verdedigen en te vechten voor zijn grenzen. De grootste dreiging kwam uit het oosten. De Pools-Sovjetoorlog van 1919-1920 was niet alleen bedoeld om de kwestie van de Poolse oostgrens te regelen, maar ook om te beslissen of de bolsjewistische revolutie zich naar Europa zou verspreiden.

De beslissende slag vond plaats op 12-15 augustus 1920 op de voorgrond van Warschau. Na een reeks bloedige schermutselingen dwong de aanval van Wieprz op 16 augustus het Rode Leger zich terug te trekken. Op 12 oktober 1920 ondertekenden de delegaties van beide landen in Riga een wapenstilstand en begonnen vredesonderhandelingen. De Slag om Warschau werd erkend door Edgar Vincent D’Abernon, hoofd van de Frans-Britse missie die in juli 1920 in Warschau aankwam, als een van de 18e belangrijke veldslagen in de wereldgeschiedenis.

Lees meer: https://bitwa1920.gov.pl/en/

Multimediacompendium van kennis over de gebeurtenissen van 1920 opgesteld door het Archief van Nieuwe Dossiers : http://www.1920.gov.pl/

Gepland Geschiedenis