14.08.2020 - 17.09.2020 Geschiedenis, Kunst, Muziek

De Woordenschaap van Solidariteit

De Woordenschaap van Solidariteit is een project met een open einde dat de reflectie over wat het betekent om te zijn en om samen te handelen wil bevorderen.

Voor de lancering hebben we Adrian “Lipskee” Lipiński, een danser, activist en pionier van de straatcultuur in Polen, uitgenodigd om een serie video-voorstellingen te ontwikkelen. Adrian heeft dans en beweging gebruikt als een methode van gemeenschapsbetrokkenheid, en werkt vooral met jonge mensen in Nowy Port, een havenwijk van Gdańsk.

Het werk van Adrian “Lipskee” Lipiński combineert de poëzie van de straatdans met de herinnering aan het stadslandschap. Voor de Woordenlijst van Solidariteit treedt de kunstenaar op in plaatsen die symbolisch geladen zijn en deel uitmaken van de geschiedenis van de Poolse oppositiebewegingen van de jaren tachtig. Door middel van zijn dans versterkt hij de collectieve mobilisatie van ideeën van ‘protest’, ‘hoop’ en ‘vrijheid’ en biedt zo een non-verbale lezing van de kernwaarden van een democratische samenleving, uitgedrukt in lokale en individuele verhalen.

Onder verwijzing naar de belangrijkste gebeurtenissen van 1980 in Polen worden de films gepubliceerd op 14 en 30 augustus (“Protest”, “Hoop”), en 17 september (“Vrijheid”).


De Woordenschaap van Solidariteit: Protest, Hoop, Vrijheid
Uitgevoerd door Adrian “Lipskee” Lipiński
Geluidsontwerper: Kamil “Polan” Polański
Camera en Bewerken: Artur Makowski
Geproduceerd door het Poolse Instituut in Brussel
Partner: Pomorskie Regionaal EU-kantoor
Speciale dank voor Imperial Shipyard in Gdansk, BHP Hall Museum, M3 Crane.
Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Solidariteitsbeweging

van tot
Gepland Geschiedenis >Kunst >Muziek