30.09.2020 - 1.10.2020 Muziek, Programma, Theater

Dubbele rekening op de Poolse Radio Experimentele Studio – PRES @ STUK

Dubbele rekening op de Poolse Radio Experimentele Studio – PRES: “SZUM” [noise] van Katharina Smets, Ingrid Leonard, Inne Eysermans / The Space Between & “Pole Reports from Space” van Claire Croizé, Etienne Guilloteau / ECCE.

De Poolse Radio Experimentele Studio – PRES was een iconische experimentele muziekstudio in Warschau, opgericht in 1957 en actief tot 2004. Het was een van de weinige elektronische muziekstudio’s die achter het IJzeren Gordijn opereerde. Componisten als Krzysztof Penderecki, Elżbieta Sikora, Eugeniusz Rudnik en Krzysztof Knittel creëerden in de studio.

Bewogen door de creatieve vrijheid en speelsheid, gebruikt The Space Between audio-akoestische spelletjes en video-experimenten om het verhaal van PRES te vertellen. Dit alles evolueert rond de raadselachtige geest van de studio: ingenieur en componist Eugeniusz Rudnik. 

Claire Croizé en Etienne Guilloteau vonden inspiratie bij de muziek van PRES en zijn geschiedenis als hub voor pioniers van de elektronische muziek, achter het ijzeren gordijn en onder de radar van de communistische censuur. Ze brengen ons een visioen van de toekomst gezien vanuit het verleden, tegelijk utopisch en nostalgisch. Een visioen gebouwd op dromen van reizen naar verre werelden, zonder vooruitziende blik op degene waarin we leven. Maar misschien komt de boodschap ooit binnen, als we maar zouden luisteren.

Pole Reports from Space combineert de muziek van de Polish Radio Experimental Studio met de sfeer van 80s Sovjet-sciencefiction. Twee Poolse dansers, Justyna Kalbarczyk en Krystyna Lama Szydlowska, betreden een futuristisch droomlandschap geïnspireerd door dit muzikaal erfgoed. Als kosmonauten die door de ruimte zweven, of als geesten achter een ondoorzichtige muur, proberen ze wanhopig boodschappen te sturen – Pole Reports from Space is een oefening in het coderen en ontcijferen daarvan, en een uitnodiging aan het publiek om mee te doen. Bewegingen en geluiden die abstract lijken onthullen langzaam hun wortels in de analoge wereld. Textuur en betekenis vallen samen.

The Space Between – SZUM (noise) Katharina Smets, Ingrid Leonard, & Inne Eysermans | | Claire Croizé & Etienne Guilloteau / ECCE – Pole Reports from Space | concept & choreografie Claire Croizé & Etienne Guilloteau | gecreëerd met & gedanst door Krystyna Lama Szydłowska & Justyna Kalbarczyk | muziek Polish Radio Experimental Studio | kostuums Anne-Catherine Kunz | lichtontwerp Dominique Pollet | geluidstechnicus Roeland Luyten | productie The Adam Mickiewicz Institute & ECCE | coproductie Art Stations Foundation | met de steun van STUK, Norwegian Artistic Research Program- Norwegian Theater Academy Østfold University College | dit project werd gecreëerd door the Adam Mickiewicz Institute as part of the NIEPODLEGŁA, the international cultural programme celebrating the centenary of Poland regaining independence | gefinancierd dor the Ministry of Culture and National Heritage of the Republic of Poland as part of the multi-annual programme NIEPODLEGŁA 2017–2022 | veel dank aan Michal Mendyk | met de steun van de Vlaamse Overheid

Claire Croizé & Etienne Guilloteau / ECCE, “Pole Reports from Space”, Foto’s © Katarzyna Kludczynska for Art Stations Foundation
Claire Croizé & Etienne Guilloteau / ECCE, “Pole Reports from Space”, Foto’s © Katarzyna Kludczynska for Art Stations Foundation
Claire Croizé & Etienne Guilloteau / ECCE, “Pole Reports from Space”, Foto’s © Katarzyna Kludczynska for Art Stations Foundation
van tot
Gepland Muziek >Programma >Theater