23.09.2021 - 21.10.2021 Literatuur

Julia Fiedorczuk @Festival Transpoésie

Transpoésie – To be in the (k)now.  

Zijn in het kunnen, zijn in het nu – poëzie als sociale vorm van expressie.

Het festival Transpoesie bestaat al sinds 2011 en draait rond talen: de promotie van talen en de sensibilisering voor diversiteit in talen. Het biedt een platform voor levendige en rechtstreekse uitwisseling tussen schrijvers, uitgevers en culturele instituten en viert multilinguisme met allerlei activiteiten. Daarbij betrekken ze auteurs van poëzie in allerlei stijlen, van alle generaties en in zo veel mogelijk talen van landen en regio’s in Europa.

Dit jaar ontvangt het festival ook de Poolse dichteres Julia Fiedorczuk voor een van de zes grote events van Transpoesie::


Societal issues / Questions sociétales/ Maatschappelijke kwesties

Donderdag 21 oktober om 19u

@ Liszt Instituut, het Hongaars Cultureel Instituut in Brussel (Treurenberg 10, Brussel)

Met de medewerking van Julia Fiedorczuk (Polen), Eka Kevanishvili (Georgië), Mari Falcsik (Hongarije), Dagur Hjartarson (Ijsland), Donatella Bisutti (Italië), João Luís Barreto Guimarães (Portugal) en Nandi Jola (Noord-Ierland).


De editie van dit jaar gaat door van 23 september tot 21 oktober 2021. Tijdens het festival exploreren dichters en deelnemers de poëzie van vandaag, na de pandemie. Ze delen geschreven werk vanuit de hele wereld met elkaar. Dat gebeurt tijdens hybride events, online en face-to-face, om een zo groot mogelijk publiek te betrekken

Het Festival Transpoesie is een organisatie van EUNIC Brussels, het lokaal network van Nationale Culturele Instituten van de Europese Unie, in samenwerking met Belgische partners. Het gaat door op verschillende plaatsen in Brussel en online. Dichters brengen en delen hun werk in hun moedertaal, met vertaling naar het Engels, Frans en Nederlands.

Dit jaar staat een serie van zes grote events op het programma, elk met een eigen thematiek en telkens op een andere plek in Brussel. Het volledige programma kan je hier bekijken.

http://www.transpoesie.eu/

Facebook / Instagram


Julia Fiedorczuk

Julia Fiedorczuk is schrijver, dichter, vertaler en onderzoeker en een verknocht ecocriticus. Ze legt het accent op de scheppende kracht van literatuur. In haar werk zet ze de relatie tussen de mens en zijn omgeving en de planeet centraal. Ze is aangesloten bij het Instituut voor Engelse studies aan de Universiteit van Warschau.

De auteur heeft verschillende publicaties op haar actief: „Poranek Marii” (“Maria’s Morning”), „Bliskie kraje” (“Close countries”), de novelles: „Biała Ofelia” (“White Ophelia”), „Nieważkość” (“Weightlessness”; genomineerd voor de Nike Literatuurprijs) en „Pod Słońcem” (“Under the Sun”). Daarnaast schreef ze ook zes dichtbundels. De laatste daarvan, „Psalmy” (“Psalms”) werd bekroond met de Prijs van Wisława Szymborska, de meeste prestigieuze Poolse prijs in deze categorie.

 Twee van haar essays zijn “Cyborg w ogrodzie. Wprowadzenie do ekokrytyki” („Cyborg in the garden. Introduction to ecocriticism”) en „Ecopoetics”. Ze schrijft ook geregeld in de Poolse media zoals „Literatura na świecie”, „Dwutygodnik”, „Tygodnik Powszechny”, „Pismo”, „Przekrój”„ Znak”, „Polityka”.

Ekopoetyka > https://ekopoetyka.com/

van tot
Gepland Literatuur