3.05.2022 Literatuur

Literair zelfportret van Europa door Jan Brokken, Olivier Guez & Agata Tuszyńska

‘Maximale diversiteit in een minimale ruimte’. Zo beschreef Milan Kundera Europa. Geïnspireerd door die formulering, nodigde Olivier Guez zevenentwintig schrijvers uit (een per lidstaat) om een novelle of een verhaal rond ’tot de verbeelding sprekende locaties uit de Europese cultuur en geschiedenis’ te schrijven. Die werden gebundeld in het boeiende Le Grand Tour (uitgeverij Grasset). 
De beroemde auteur van De verdwijning van Josef Mengele (Renaudot-prijs 2017) kwam onlangs samen met Leila Slimani naar Bozar om de loftrompet te steken over het plastische karakter van onze identiteiten. In deze sombere tijd van nationalistische stuiptrekkingen en droeve passie, is hij opnieuw bij ons te gast in het gezelschap van Jan Brokken (NL) en Agata Tuszyńska (PL). Die twee auteurs leverden een bijdrage aan Le Grand Tour, de bundel die hulde brengt aan de culturele variaties in de Europese Unie. Een ode aan vrijheid en diversiteit. 
Jan Brokken is een van de grootste Nederlandse schrijvers. Hij kreeg in 1988 de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs in 1988 en de ICODO-prijs in 2004. Hij is de auteur van Baltische zielen en De Kozakkentuin.
Agata Tuszyńska is een Pools schrijfster en journaliste van wie het werk werd bekroond met de Xavier Pruszynski PEN-Club-prijs. Ze kreeg de Gloria Artis Medal voor haar bijdrage aan de Poolse cultuurproductie. 
Pascal Claude, journalist en presentator van Dans quel Monde on vit en Et dieu dans tout ça? op La Première – RTBF, zal het gesprek modereren.

Gepland Literatuur