4.05.2022 Kunst, Programma

Inhuldiging van een muurschildering van de Poolse artieste Mona Tusz, een hommage aan Marie Sklodowska-Curie

Op initiatief van het Pools Instituut kreeg de stad Brussel een nieuwe muurschildering in het kader van PARCOURS Street Art. De Poolse artieste Mona Tusz bracht met haar werk een hommage aan Marie Skłodowska-Curie, een uitzonderlijke vrouw, die wereldwijd erkend werd voor haar wetenschappelijk werk. Dit jaar is het 110 jaar geleden sinds ze haar tweede Nobelprijs ontving en sinds ze voor het eerst deelnam aan het Solvay Congres in Brussel.  De muurschildering werd ingehuldigd op 4 mei 2022, in aanwezigheid van Delphine Houba, schepen van cultuur van de stad Brussel, Agnieszka Bolecka, directrice van het Pools Instituut en de artieste Mona Tusz.

Maria Skłodowska-Curie (1867-1934) was de eerste vrouwelijke professor aan de Sorbonne, de eerste vrouw die een Nobelprijs mocht ontvangen (ze kreeg er uiteindelijk twee, voor Fysica en voor Chemie) en de tweede vrouw die het Pantheon betrad. Heel de wereld erkende Marie Curie, geboren Skłodowska, als één van de grootste wetenschappers van de XX-ste eeuw, die een invloed heeft gehad op de plaats van de vrouw in de maatschappij .

« Ik ben een van die mensen die de schoonheid van de wetenschap ziet. Als ik rond me kijk en iets levends zie, dan is daar meteen weer die avontuurlijke geest, die mij onuitroeibaar lijkt en die mijn nieuwsgierigheid wekt.»

 

 

Foto van Eric Danhier

Mona Tusz – afgestudeerd aan de Academie van Schone Kunsten in Katowice – werkt sinds 2007 alleen nog op projecten in de stedelijke openbare ruimte. Muurschilderingen zijn haar hoofdactiviteit. In haar werk gebaseerd op biologische materialen en kosmische structuren, creërt ze een esoterische wereld, waarin de ziel en gevoelens centraal staan. In 2019 ontving ze van de burgemeester van Katowice een prijs voor haar buitengewone en poëtische murals en voor het feit dat ze diversie sociale groepen betrekt bij haar artistieke activiteit. In 2020 ontving ze een beurs van het Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed.

« Sterrenlicht doet er lichtjaren over eer het de aarde bereikt. Daarom zegt men dat je naar het verleden kijkt als je de sterren ziet. Ik zie de wetenschapster Marie, pionierster en tweemalig Nobelprijswinnares, als een lichtreflectie in het heden. En dat is niet overdreven, want haar lichaam werd begraven in een loden graf.»

 


De inhuldiging van de muurschildering vond plaats:

Op 4 mei 2022 om 17u00 
Damierstraat 29, 1000 Brussel
Link naar het event op Facebook 🔗


 

Gepland Kunst Programma