22.10.2022 - 22.12.2022 Kunst, Programma

Wojciech Plewinski – A must-know photographer

Zijn werk zal te zien zijn in een retrospectieve tentoonstelling die van 22 oktober tot 22 december 2022 doorgaat in Villa De Bondt in Gent

Italië, 1957

Fiakier, 1959

Wojciech Plewinski werd geboren in Warschau in 1928 in het toenmailige vrije Polen. Hij studeerde aanvankelijk architectuur maar ontwikkelde zich snel tot free-lance fotograaf. In Polen werd hij beroemd vanwege zijn theaterfotografie en zijn vrouwenportretten voor het gerenomeerde tijdschrift Przekroj. Maar het is uiteindelijk zijn vrije reportage die de grote artistieke kwaliteit van zijn werk bepaalt. Wojciech Plewinski voelt zich verwant met de Franse humanistische fotografen uit de jaren vijftig, Robert Doisneau, Edouard Boubat, en soms met Henri Cartier-Bresson. Zijn theaterfotografie, werd zeer bewonderd door regisseurs als Andrzej Wajda, Tadeusz Kantor, Konrad Swinarski en Józef Szajna. Hij was succesvol in het vastleggen van de dynamiek van het Pools theater… dat tot de wereldtop behoorde.
Plewinski groeide op in een door de oorlog getekend Polen. Na deze grijze periode vond zijn eerste buitenlandse reis plaats naar Italië (1957). Deze reis met een eerste stop in Wenen betekende een cultuurschock voor hem. Hij ontdekte Italië in de winter, een puur land zonder toeristen. Het gaf hem een enorme stimulans in de ontwikkeling van zijn mobiele reportage fotografie, met als resultaat een opmerkelijke Italiaanse serie. Eveneens in 1957 maakte hij een adembenemende reportage in het Duitse deel dat na de oorlog aan Polen werd gegeven. De serie Westerenland is een bijzonder menselijke fotografie waarbij de voormalige Duitse ruïnes als scenografie worden gebruikt.

Venetië, 1957

Wester Land, 1957

Zijn liefde en kennis van het lichaam is groot, zijn vrouwelijke naakten zijn subtiel. De boer die zijn koe licht dansant begeleidt. Het uit de Parijse metro stappen is als een gestold mimodrama, elke uitdrukking van ieders personnage heeft zijn betekenis. Verder een vrouw die de brug afdaalt in Venetië, de vrouw die naar de kerk gaat in Nysa…. Oneindige beweeglijkheid om van te genieten.
Bijna volledig ontdaan van ironie is zijn werk begiftigd met een zorgvuldige observatie gecombineerd met een uiterst alert en gevoelig oog. In de loop der jaren werd zijn beeldtaal scherper en begon Plewinski abstracte compostities te destilleren uit allerhande landschappen. Mooie voorbeelden zijn de opname’s staalfabrieken, de sneeuwlandschappen, de houten stammen in het water…. In de fotografiewereld wordt hij vanwege zijn diversiteit weleens de « Polyglot » van de fotografen genoemd. Hij behoort ongetwjfeld tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de naoologse generatie.

Venetië, 1957

Parijs, 1967

Tadeusz Kantor, 1967

📍
Villa De Bondt
Krijgslaan 124, 9000 Gent

Van 22 oktober tot 22 december 2022
Open van woensdag tot zondag van 14 tot 18u
Voor een bezoek maak een afspraak via info@villadebondt.be

De selectie werd gemaakt in Krakau, Polen, door Wojciech Plewinski zelf en zijn zoon Maciej
Wim Vandekerckhove met dank aan Wojciech Nowicki 

Przekrój Magazine

van tot
Gepland Kunst Programma