2 maja w Polsce obchodziliśmy Dzień Polonii i Polaków za granicą 🎉.
Według Ministerstwa Spraw Zagranicznych liczba Polaków i osób polskiego pochodzenia mieszkających na stałe za granicą wynosi obecnie około 20 mln. Dzięki ich obecności polskie symbole i tradycje można odnaleźć nawet w najdalszych zakątkach świata.
🧑🍳 Z tej okazji wspólnie z Szefem Lorkiem oraz Związkiem Polaków w Rumunii zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne „Gotuj z polskim akcentem” w Domu Polskim w Nowym Sołońcu.
Młodzież i dzieci z zespołów „Sołończanka” z Nowego Sołońca i „Mała Pojana” w Pojana Mikuli, żołnierze X zmiany Polskiego Kontyngentu Wojskowego stacjonującego w Krajowej oraz mieszkańcy wsi mogli skosztować m.in. „leniwe pierogi”, przygotowane wspólnie dla wszystkich przez Szefa Lorka i ekipę gospodyń domowych z Domu Polskiego.
3 maja karawana polskiego dziedzictwa kulinarnego 🇵🇱 przybyła do miasta Seret, w ostatnich dziesięcioleciach niesłusznie zapomnianego przez świat, Kilka wieków temu miejscowość ta miała dużo większe znaczenie, zwłaszcza dla kupców 💰 ze względu na to, że znajdowało się na najkrótszym szlaku łączącym Morze Czarne z Morzem Bałtyckim.
W ostatnich dwóch miesiącach stało się ponownie znane ze względu na dużą liczbę ukraińskich uchodźców uciekających przed wojną.
W ciągu dwóch dni 20 młodych ludzi miało okazję przekonać się, że ich lokalna kuchnia lub to, co gotowała ich babcia, czy to rumuńska, polska czy ukraińska – jest zbliżone do polskiego dziedzictwa kulinarnego 🥟🥟🥟.
Mali kucharze zaproszeni przez Centrum Kultury SIRET wraz z Szefem Lorkiem przygotowali kilka tradycyjnych dań kuchni polskiej i wzięli również udział w konkursie „Masterchef Junior”. Każdy z nich otrzymał gwiazdkę „Lorka” za „kulinarne rewolucje”.
❣ Projekt został zainicjowany przez Instytut Polski w Bukareszcie z okazji Dni Polskiego Dziedzictwa i realizowany w ramach Warsztatów Regeneracji Emocjonalnej organizowanych przez Stowarzyszenie Petera Tomaschka z Siretu w ramach programu DizART 2022, 4. edycja.
🥳 6 maja w Kolegium Narodowym im. Aleksandra Dobrego w Gura Humorului świętowaliśmy z polskim akcentem 🇵🇱.
👩🍳🧑🍳 Z okazji Dni Polskiego Dziedzictwa uczniowie klasy 11 K wraz z nauczycielką Simforą Onuțu wzięli udział w warsztatach gastronomicznych „Gotuj z polskim akcentem” prowadzonych przez Szefa Lorka.
Zakończyły się one degustacją polskich potraw przygotowanych przez uczniów: zupy ogórkowej, bigosu i syrników – typowego ukraińskiego deseru 🇺🇦.
Była to rozgrzewka przed Dniem Europy 🇪🇺 – corocznym świętem pokoju i jedności w Europie.
Studenci Kolegium przygotowali stoiska informacyjne o Unii Europejskiej, Rumunii, Polsce, Ukrainie i Mołdawii.
Stoiska krajów prezentowali uczniowie ubrani w stroje ludowe. Stoisko UE zaprezentowało sześciu ambasadorów EPAS – Kolegium Narodowego im. Aleksandra Dobrego w Gura Humorului.
8 maja spędziliśmy dwa cudowne dni z Szefem Lorkiem w Muzeum Golesti. Bawiliśmy się przednio, oczywiście – z polskim akcentem.
Z okazji Dni Polskiego Dziedzictwa 🇵🇱 wszyscy, którzy odwiedzili Muzeum mieli okazję dowiedzieć się więcej o naszym kraju.
Języka polskiego uczyliśmy się z Justyną Szczepaniak – lektorką języka polskiego na Uniwersytecie w Bukareszcie. W nauce pomogła nam wystawa o tajemnicach 👅 naszego języka.
💃🕺 Nauczyliśmy się też tańczyć poloneza – chyba najpopularniejszego tańca w Polsce, który musi tańczyć każdy, kto kończy liceum.
🤤 Jedliśmy grochówkę i bigos – polską potrawkę myśliwską. Przygotowaliśmy też syrniki – (ukraiński deser 💛💙) orazpierogi 🥟🥟🥟!
Mamy nadzieję, że po raz kolejny udowodniliśmy, że polskie (i nie tylko) dziedzictwo kulinarne zasługuje na szczególne miejsce 😍.
10 maja w Szkole Zawodowej w Bubuieci, Kiszyniów obchodziliśmy 30. rocznicę nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Republiką Mołdawii, jak równieź Dni Dziedzictwa Polskiego i Dzień Europy.
Z pomocą Szkoły, Szefa Lorka i uczniów klasy kulinarnej 🧑🍳 oraz wspólnie z Ambasadą RP w Kiszyniowie zorganizowaliśmy polski obiad dla naszych przyjaciół i partnerów z Kiszyniowa.
Przygotowaliśmy pierogi 🥟, zupę koperkową z klopsikami, gołąbki z bardzo smacznym sosem serowym i oczywiście nasze ostatnie ulubione danie – syrniki – ukraiński deser 🇺🇦.
Dziękujemy za obecność i słowa zachęty Ambasadora RP w Kiszyniowie J.S. Pana Tomasza Kobzdeja.
🤗 Dziękujemy również wszystkim naszym przyjaciołom, którzy przybyli świętować razem z nami 30 lat przyjaznych stosunków między naszymi krajami.
🤔 Szef Lorek w ciągu trzech lat naszej przyjaźni i współpracy nauczył nas, że największą tajemnicą dobrego jedzenia jest przygotowywanie go z miłością do najbliższych.
Tak narodziła się idea gotowania wspólnie z pracownikami Ambasady RP w Kiszyniowie dla naszych gości z mniejszości polskiej 🇵🇱 z Republiki Mołdawii 🇲🇩.
12 maja z okazji Dni Polskiego Dziedzictwa zaproponowaliśmy im potrawy wywodzące się z polskiej tradycji kulinarnej. Spróbowaliśmy chłodnika z kefiru i buraków, nadziewanych kaszą jęczmienną i grzybami, a na koniec siyniki – ukraiński deser 🇺🇦, podany w niecodzienny sposób.