Ambasador RP w Gruzji, Mariusz Maszkiewicz, opowiada o popularnym daniu w polskiej kuchni – o pierogach ruskich tłumacząc, że „ruskie” nie znaczy „rosyjskie”. Dyplomacja kulinarna to doskonała okazja, aby promować swój kraj, opowiadać o historii oraz skomplikowanych procesach politycznych przez pryzmat kuchni. Pierogi ruskie to doskonały przykład pozwalający wyjaśnić związek z Kresami i narodami sąsiadującymi z Polską. Pointą w materiale filmowym zrealizowanym przez prywatny kanał Food TV, jest opowieść o związkach Polski z Gruzją. Sąsiedztwo przez Morze Czarne w średniowieczu, kiedy Wielki Książę Witold dotarł do dzisiejszych okolic Odessy i jako sojusznik Króla Jagiełły nawiązał pierwsze relacje dyplomatyczne z królami Iberii i Kolchidy. Po drugie, gdy astronom z Trabzonu, poddany Cesarza Bizantyjskiego, wychowanego na dworze królowej Tamary, zainspirował Mikołaja Kopernika do stworzenia teorii heliocentrycznej. Tak wiele łączy Polskę i Gruzję. A wszystko można wyjaśnić i opowiedzieć przy okazji lepienia pierogów.