15.12.2022 Aktualności

Smak polskich Świąt? Pikantne, kwaśne i słodkie jak miód!

Jak przygotować trzy tradycyjne polskie potrawy świąteczne: wyśmienity barszcz wigilijny, pierogi z kapustą i grzybami oraz pyszny makowiec?

W Instytucie Polskim w Wiedniu powoli robi się świątecznie. Nasza choinka jest już pięknie przystrojona i jesteśmy już w świątecznym nastroju. Aby i Was wprowadzić w świąteczny nastrój, chcielibyśmy przedstawić jak przygotować trzy tradycyjne polskie potrawy świąteczne: wyśmienity barszcz wigilijny, pierogi z kapustą i grzybami oraz pyszny makowiec! 

#1 BARSZCZ

Cudownie pachnie majerankiem i wielu Polaków nie wyobraża sobie swoich świąt bez niego – to tradycyjny polski Barszcz.

Przed Wigilią nie zostało już wiele czasu, więc lepiej zacznij go przygotowywać już teraz. O szczegółach jak przygotować pyszny barszcz wigilijny dowiesz się od Thomasa Piotrowskiego.

Lista składników na barszcz:

Zakwas:
0,5 kg buraków czerwonych
1 l zagotowanej i schłodzonej wody
1 łyżka stołowa soli
2 liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 jabłka

Barszcz – Zupa:
1 kg buraków
Zieloni
0,5 l wcześniej przygotowanego zakwasu
10 g suszonych grzybów
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, cukier, sok z cytryny i czarny pieprz do smaku


 

#2 PIEROGI

Chyba najbardziej znanej polskiej potrawy – pierogów, oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole! Tradycyjne pierogi, które je się w Polsce w Wigilię, wypełnione są kapustą kiszoną i grzybami i są po prostu przepyszne!

Lista składników na pierogi:

Farsz:
500 g kapusty kiszonej
50 g suszonych prawdziwków  
1 cebula
2-3 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego
olej roślinny
sól, pieprz, cukier

Ciasto:
500g mąki pszennej
1 jajko
ok. 250ml letniej wody
1 łyżka stołowa oleju


 

#3 MAKOWIEC
Ostatni przepis, który Państwu przedstawiamy, to coś dla tych, którzy kochają słodkości – pyszny, słodki i pachnący migdałami makowiec. Tego ciasta nie może zabraknąć w okresie świątecznym w Polsce!

Lista składników na makowiec:

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej
180 ml mleka
150 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
6 żółtek jaj
42 g świeżych drożdży
6 łyżek stołowych cukru
½ łyżeczki soli
1,5 łyżki rumu
2 łyżeczki cukru waniliowego


Mieszanka makowa:

500 g maku
200 g cukru
50 g siekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
aromat migdałowy
1 łyżka stołowa miękkiego masła
6 białek jaj


50-lecie Instytutu Polskiego w Wiedniu 🗓

Dziękujemy wszystkim, którzy przybyli świętować z nami 50-lecie Instytutu Polskiego w Wiedniu.
22 06.2024 Aktualności

FALBA: Ławka, która łączy 🗓

Ławka FALBA to projekt, który powstał z myślą o dostępności i przyjaźni. Młodzi projektanci stworzyli mebel miejski, który zachęca do odpoczynku, nawiązywania relacji i kontemplacji otoczenia Instytutu Polskiego w Wiedniu.
03 07.2024 Aktualności

Koncert duetu Cicha / Betley 🗓

Dwie ważne postacie polskiej sceny etnicznej – Patrycja Betley i Karolina Cicha – postanowiły wreszcie stworzyć koncert na dwie-siebie-i-nikogo-więcej. Dwie indywidualności sceniczne - dwa światy.
26 06.2024 Aktualności, Muzyka, Program