15.12.2022 Aktualności

Smak polskich Świąt? Pikantne, kwaśne i słodkie jak miód!

Jak przygotować trzy tradycyjne polskie potrawy świąteczne: wyśmienity barszcz wigilijny, pierogi z kapustą i grzybami oraz pyszny makowiec?

W Instytucie Polskim w Wiedniu powoli robi się świątecznie. Nasza choinka jest już pięknie przystrojona i jesteśmy już w świątecznym nastroju. Aby i Was wprowadzić w świąteczny nastrój, chcielibyśmy przedstawić jak przygotować trzy tradycyjne polskie potrawy świąteczne: wyśmienity barszcz wigilijny, pierogi z kapustą i grzybami oraz pyszny makowiec! 

#1 BARSZCZ

Cudownie pachnie majerankiem i wielu Polaków nie wyobraża sobie swoich świąt bez niego – to tradycyjny polski Barszcz.

Przed Wigilią nie zostało już wiele czasu, więc lepiej zacznij go przygotowywać już teraz. O szczegółach jak przygotować pyszny barszcz wigilijny dowiesz się od Thomasa Piotrowskiego.

Lista składników na barszcz:

Zakwas:
0,5 kg buraków czerwonych
1 l zagotowanej i schłodzonej wody
1 łyżka stołowa soli
2 liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 jabłka

Barszcz – Zupa:
1 kg buraków
Zieloni
0,5 l wcześniej przygotowanego zakwasu
10 g suszonych grzybów
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, cukier, sok z cytryny i czarny pieprz do smaku


 

#2 PIEROGI

Chyba najbardziej znanej polskiej potrawy – pierogów, oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole! Tradycyjne pierogi, które je się w Polsce w Wigilię, wypełnione są kapustą kiszoną i grzybami i są po prostu przepyszne!

Lista składników na pierogi:

Farsz:
500 g kapusty kiszonej
50 g suszonych prawdziwków  
1 cebula
2-3 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego
olej roślinny
sól, pieprz, cukier

Ciasto:
500g mąki pszennej
1 jajko
ok. 250ml letniej wody
1 łyżka stołowa oleju


 

#3 MAKOWIEC
Ostatni przepis, który Państwu przedstawiamy, to coś dla tych, którzy kochają słodkości – pyszny, słodki i pachnący migdałami makowiec. Tego ciasta nie może zabraknąć w okresie świątecznym w Polsce!

Lista składników na makowiec:

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej
180 ml mleka
150 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
6 żółtek jaj
42 g świeżych drożdży
6 łyżek stołowych cukru
½ łyżeczki soli
1,5 łyżki rumu
2 łyżeczki cukru waniliowego


Mieszanka makowa:

500 g maku
200 g cukru
50 g siekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
aromat migdałowy
1 łyżka stołowa miękkiego masła
6 białek jaj


Nabór do 6. edycji programu Ulam NAWA

Naukowców zagranicznych uczelni oraz ośrodków badawczych, posiadających tytuł co najmniej doktora, zapraszamy do składania wniosków do kolejnej edycji programu Ulam NAWA.
15 05.2024 Aktualności, Inne

EUNIC Musikfest 2024 pod znakiem europejskiego jazzu

Podczas czterech dni wiedeńska publiczność miała okazję usłyszeć cały wachlarz wpływów na muzykę jazzową.
30 04.2024 Aktualności

Wesołych Świąt! 🗓

Dyrektor Monika Szmigiel-Turlej oraz cały Zespół Instytutu Polskiego w Wiedniu życzą Wszystkim radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych!
27 03.2024 Aktualności, Inne