27.09.2021 - 28.09.2021 Program

Ku-Ku 2021: polska kuchnia w Schweizerhaus

Projekt „KU-KU“ (KUltur-KUlinarik) zainicjowany przez Tschechisches Zentrum w ramach współpracy narodowych instytutów kultury EUNIC, ma na celu wymianę tradycji kulinarnych między uczestniczącymi w projekcie państwami.

Zaproszeni do współpracy kucharze przygotowywać będą potrawy regionalnej kuchni swoich krajów pochodzenia, a także poprowadzą szkolenie w wiedeńskiej restauracji „Schweizerhaus” z kilkusetletnią tradycją. Szef kuchni w Bistro Zakopane w Wiedniu, Marek Tomasz Jurczak, zna polską kuchnię od podszewki i dzielić się będzie swoją wiedzą z załogą restauracji Schweizerhaus. W dniach 27-28 września zachęcamy do odwiedzenia restauracji i spróbowania polskich smaków w najpyszniejszej odsłonie.

Termin:
27-28 września

Miejsce:
Schweizerhaus, Prater 116, 1020 Wien

Wstęp:
Rezerwacja stolika: https://schweizerhaus.at/reservierung.asp

Organizator:
Instytut Polski w Wiedniu, EUNIC – European Union National Institutes for Culture

 


Cuore Piano Trio w Instytucie Polskim w

Zwycięzcy wielu międzynarodowych konkursów, zakwalifikowani jako jedyne polskie trio fortepianowe do udziału w prestiżowym 12. Międzynarodowym Konkursie Muzyki Kameralnej. W instytucie zaprezentują część swojego programu konkursowego.
04 02.2025 Muzyka, Program

Prezentacja tomiku wierszy: Wisława Szymborska i Ewa

Prezentacja tomiku wierszy dwóch wybitnych polskich poetek: Wisławy Szymborskiej i Ewy Lipskiej w wersji polsko- i niemieckojęzycznej.
19 12.2024 Literatura, Program

Chleb i sól / Bread and Salt

Film otrzymał nagrodę dla najlepszego filmu fabularnego na Crossing Europe Film Festival w Linzu w 2023 roku.
16 01.2025 Film, Program