Projekt „KU-KU“ (KUltur-KUlinarik) zainicjowany przez Tschechisches Zentrum w ramach współpracy narodowych instytutów kultury EUNIC, ma na celu wymianę tradycji kulinarnych między uczestniczącymi w projekcie państwami.
Zaproszeni do współpracy kucharze przygotowywać będą potrawy regionalnej kuchni swoich krajów pochodzenia, a także poprowadzą szkolenie w wiedeńskiej restauracji „Schweizerhaus” z kilkusetletnią tradycją. Szef kuchni w Bistro Zakopane w Wiedniu, Marek Tomasz Jurczak, zna polską kuchnię od podszewki i dzielić się będzie swoją wiedzą z załogą restauracji Schweizerhaus. W dniach 27-28 września zachęcamy do odwiedzenia restauracji i spróbowania polskich smaków w najpyszniejszej odsłonie.
Termin:
27-28 września
Miejsce:
Schweizerhaus, Prater 116, 1020 Wien
Wstęp:
Rezerwacja stolika: https://schweizerhaus.at/reservierung.asp
Organizator:
Instytut Polski w Wiedniu, EUNIC – European Union National Institutes for Culture
Cuore Piano Trio w Instytucie Polskim w
Zwycięzcy wielu międzynarodowych konkursów, zakwalifikowani jako jedyne polskie trio fortepianowe do udziału w prestiżowym 12. Międzynarodowym Konkursie Muzyki Kameralnej. W instytucie zaprezentują część swojego programu konkursowego.
04
02.2025
Muzyka, Program
Prezentacja tomiku wierszy: Wisława Szymborska i Ewa
Prezentacja tomiku wierszy dwóch wybitnych polskich poetek: Wisławy Szymborskiej i Ewy Lipskiej w wersji polsko- i niemieckojęzycznej.
19
12.2024
Literatura, Program
Chleb i sól / Bread and Salt
Film otrzymał nagrodę dla najlepszego filmu fabularnego na Crossing Europe Film Festival w Linzu w 2023 roku.
16
01.2025
Film, Program