Dni otwarte Instytutu Polskiego w Wiedniu.
Na trzy dni Instytut zamieni się w scenę nostalgicznej zabawy.
Miejsce spotkania: pod jabłonią.
Marcin Hermanowicz z Cydr Ignaców z Fundacją State of Poland poprowadzi wieczór i opowie o produkcji cydru, turystyce kulinarnej i bioróżnorodności Polski. Wszystko o mitycznym owocu, jakim jest jabłko.
Stare sady to prawdziwe klejnoty i największy skarb Polski Środkowej. Czasami kilka drzew jest najcenniejszym nabytkiem, jakiego może dokonać cydrownik. W końcu cydr to przede wszystkim taniny, goryczka i intrygujące, nietypowe smaki – wszystko to, czego brakuje kupnym jabłkom. Cydr co roku smakuje inaczej, ale zawsze jest wytrawną, soczystą interpretacją wiatru, deszczu, gleby i słońca.
Środa, 9 listopada, godz. 18.00
Miejsce: Instytut Polski w Wiedniu, Am Gestade 7, 1010 Wiedeń
Info i bilety: Wstęp wolny. Na wszystkie wydarzenia wymagana jest rejestracja: event.wien@instytutpolski.pl
Organizator: Instytut Polski w Wiedniu
Partnerzy: Polska Izba Turystyki, State of Poland Foundation, Polska Agencja Inwestycji i Handlu S.A., Fundacja SLOW, Polska Akademia Nauk – Centrum Naukowe w Wiedniu, Wydawnictwo Christian A. Bachmann, Uniwersytet Johannesa Gutenberga w Moguncji