W Instytucie Polskim w Wiedniu powoli robi się świątecznie. Nasza choinka jest już pięknie przystrojona i jesteśmy już w świątecznym nastroju. Aby i Was wprowadzić w świąteczny nastrój, chcielibyśmy przedstawić jak przygotować trzy tradycyjne polskie potrawy świąteczne: wyśmienity barszcz wigilijny, pierogi z kapustą i grzybami oraz pyszny makowiec!
#1 BARSZCZ
Cudownie pachnie majerankiem i wielu Polaków nie wyobraża sobie swoich świąt bez niego – to tradycyjny polski Barszcz.
Przed Wigilią nie zostało już wiele czasu, więc lepiej zacznij go przygotowywać już teraz. O szczegółach jak przygotować pyszny barszcz wigilijny dowiesz się od Thomasa Piotrowskiego.
Lista składników na barszcz:
Zakwas:
0,5 kg buraków czerwonych
1 l zagotowanej i schłodzonej wody
1 łyżka stołowa soli
2 liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 jabłka
Barszcz – Zupa:
1 kg buraków
Zieloni
0,5 l wcześniej przygotowanego zakwasu
10 g suszonych grzybów
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, cukier, sok z cytryny i czarny pieprz do smaku
#2 PIEROGI
Chyba najbardziej znanej polskiej potrawy – pierogów, oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole! Tradycyjne pierogi, które je się w Polsce w Wigilię, wypełnione są kapustą kiszoną i grzybami i są po prostu przepyszne!
Lista składników na pierogi:
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
50 g suszonych prawdziwków
1 cebula
2-3 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego
olej roślinny
sól, pieprz, cukier
Ciasto:
500g mąki pszennej
1 jajko
ok. 250ml letniej wody
1 łyżka stołowa oleju
#3 MAKOWIEC
Ostatni przepis, który Państwu przedstawiamy, to coś dla tych, którzy kochają słodkości – pyszny, słodki i pachnący migdałami makowiec. Tego ciasta nie może zabraknąć w okresie świątecznym w Polsce!
Lista składników na makowiec:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
180 ml mleka
150 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
6 żółtek jaj
42 g świeżych drożdży
6 łyżek stołowych cukru
½ łyżeczki soli
1,5 łyżki rumu
2 łyżeczki cukru waniliowego
Mieszanka makowa:
500 g maku
200 g cukru
50 g siekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
aromat migdałowy
1 łyżka stołowa miękkiego masła
6 białek jaj