W prawdziwie zimowej atmosferze – w dniu warsztatów nawet pogoda zrobiła się świąteczna i w Pekinie spadł śnieg – uczestnicy pod okiem cukiernika, mogli zaznajomić się z tradycją wypieku toruńskich pierników, poznać legendę o powstaniu słynnych Katarzynek oraz przygotować własne ciasteczka.
Poranne warsztaty były przeznaczone dla grupy dzieci, które z wielkim zaciekawieniem uczyły się polskich wypieków i tworzyły unikatowe wzory na świeżo upieczonych pierniczkach.
W popołudniowym spotkaniu udział wzięli między innymi studenci polonistyki z Pekińskiego Uniwersytetu Studiów Międzynarodowych, którzy łączyli przyjemne z pożytecznym. Pod okiem pani Izabelli Zajączkowskiej, małżonki Ambasadora RP w ChRL i jednocześnie nauczycielki języka polskiego i glottodydaktyka, w trakcie przygotowywania pierników odbyli zajęcia z języka polskiego, podczas których uczyli się trudnych polskich przedrostków.
Reprezentanci pekińskiej blogosfery uczestniczyli w wieczornych warsztatach, podczas których mieli również okazję skosztowania polskiej kuchni bożonarodzeniowej i skomponowania drinków na bazie polskich alkoholi.