16.11.2015 Literatuur

Ontmoeting met de dichter, slammer en journalist Jaś KAPELA

De Leerstoel Pools aan de Université Libre de Bruxelles nodigt de dichter, slammer, prozaschrijver en journalist Jaś KAPELA uit.

“We merken bij jonge schrijvers in de 21ste eeuw de vereeuwiging van de noodzaak om een nieuwe manier te vinden om zich uit te drukken. Dat was ook al aanwezig bij de schrijvers die het ‘canon’ hebben gehaald. Czesław MIŁOSZ (1911-2004) had het over de noodzakelijkheid van een bredere vorm (forma bardziej pojemna), een concept dat voor de eerste keer aan bod kwam in zijn Ars poetica en dat tot uiting kwam in Góry Parnasu, zijn onvoltooide science-fiction roman. Dit geldt evenzeer voor Jaś KAPELA, steeds op zoek naar andere tekstuele vormen om stil te staan bij de problemen van de hedendaagse maatschappij (overconsumptie, isolement van het individu, overheersing van het scherm). Pastiche, prozagedicht, pseudo-educatieve roman, provocatie. Met een zekere moed pakt hij ‘moeilijke’ en ‘ondankbare’ onderwerpen aan.
Jaś KAPELA is de auteur van twee poëzieplakaten Reklama (‘Reclame’, 2005) en Życie na gorąco (‘Het leven op het heetst van de naald’, 2007), twee romans, Stosunek seksualny nie istnieje (‘De seksuele verhouding bestaat niet’, 2008) en Janusz Hrystus (2010). Ook schreef hij de reportages Jak odebrałem dzieci Terlikowskiemu (‘Hoe ik de kinderen ontnomen heb van Terlikowski’, 2011) en Dobry troll (‘Een goede troll’, 2015). Hij maakt deel uit van de kring Krytyka Polityczna (Politieke Kritiek), naast een uitgeverij ook een literair salon en een tegen de schenen schoppend milieu dat sympatiseert met de feministische kritiek en nieuw links.” (Dorota WALCZAK)

Programma
– Inleiding en voorstelling van de auteur door prof. Dorota WALCZAK (ULB), verantwoordelijk voor de Leerstoel Pools aan de ULB
– Gesprek met de auteur, in het Pools met consecutieve vertaling naar het Frans door dr Cécile BOCIANOWSKI (ULB)
– Drankje 

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Maison des Arts de l’ULB (Campus du Solbosch, bâtiment J56, Joannalaan 56, 1ste verdieping) – zie kaart
>>> maandag 16 november 2015 – 19>21u
>>> Gratis ingang

 
Gepland Literatuur