Prezentację książki „Zbiór dla kuchmistrza: tak potraw jako i ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”
Instytut Polski w Kijowie oraz wyd. Yizhak zapraszają na prezentację książki „Zbiór dla kuchmistrza: tak potraw jako i ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”
Ponad tysiąc odręcznych przepisów zawartych w zbiorze, które odtwarzają obraz dawnej sztuki kulinarnej, świadczy o jej praktycznym charakterze. Tekst z 1757 r. zawiera m.in. kopię zaginionego z ok. 1540 r. Kuchmistrzostwa. Są to przepisy z kuchni kuchmistrza koronnego oraz receptury rodzin Zahorowskich i Pociejów. Opisom leczniczych właściwości żywności i przygotowywania domowych lekarstw towarzyszą porady z zakresu weterynarii, ogrodnictwa, sadownictwa i pszczelarstwa.
Rękopis, pochodzący ze zbiorów Biblioteki Narodowej Ukrainy, został wydany dzięki współpracy polskich i ukraińskich badaczy.
Uczestnicy:
- Switłana Bułatowa – doktor historii, badaczka rękopisów staropolskich, współredaktorka i tłumaczka książki.
- Stefania Demchuk – doktor historii, badaczka kultury gastronomicznej średniowiecza i czasów nowożytnych.
- Oleksii Sokyrko – doktor historii, specjalizuje się w badaniu historii życia codziennego, historii wojskowej i społecznej Ukrainy.
- Olena Braiczenko (moderatorka) – doktor historii, współzałożycielka projektu Yizhakultura i wydawnictwa literatury gastronomicznej Yizhak, badaczka kultury gastronomicznej, ekspertka projektu 1+1 Breakfast TV i prowadząca w Radio Kultura.
Czekamy na Państwa 9 kwietnia o godz. 19:00 w księgarni Sense (ul. Chreszczatyk 34)

























