#JABŁONKI w Polsce i na Litwie
Polska to kraj kwitnącej jabłoni i największy sad Europy.
Aż 30 % sadów Unii Europejskiej znajduje się w Polsce. Co roku w świat wyrusza 4,7 miliarda polskich jabłek i aż 450 tys. ton koncentratu. W niemal każdej szklance soku jabłkowego na Ziemi jest choć kropla z polskich owoców. Restauracje w całym kraju w całej Polsce przygotowują inspirowane jabłkami dania i napoje, a rzemieślnicy i wytwórcy oferują soki, cydry i rozmaite przetwory. Wszystko po to, by cieszyć się tym wyjątkowym czasem późnego lata i zachować słoneczną jabłkową energię na długie zimowe miesiące. W tym roku jabłkowe dania z okazji #JABŁONEK serwuje również kawiarnia „Sakwa” (ul. M. K. Paco ½, Wilno). Wszystkie potrawy są przyrządzane z dojrzewających w tegorocznym słońcu polskich jabłek, które zainspirowały szefów kuchni do własnych kulinarnych interpretacji. Jabłka na Litwę dotarły dzięki Fundacji State of Poland i Instytutowi Polskiemu w Wilnie
Organizator: Fundacja State of Poland
Partnerzy: Instytut Polski w Wilnie, kawiarnia SAKWA