Wystawa „Stulecie YIVO: początki, droga, dziedzictwo”
Otwarcie wystawy odbędzie się 4 września o godz. 17.00 w sali wystawowej (III p.) Litewskiej Państwowej Biblioteki Narodowej im. M. Mažvydasa (Gedimino pr. 51, Wilno).
W 2025 roku obchodzimy stulecie powstania Żydowskiego Instytutu Naukowego (YIVO). Aby uczcić tę ważną rocznicę, Litewska Biblioteka Narodowa im. Martynasa Mažvydasa organizuje wystawę „Stulecie YIVO: początki, droga, dziedzictwo”. Wystawa będzie dostępna od 4 września do końca roku w sali wystawowej Litewskiej Biblioteki Narodowej (III a.).
Założony w 1925 roku w Wilnie instytut YIVO był jedną z najważniejszych instytucji kultury żydowskiej w mieście, pierwszą świecką akademią badań nad kulturą żydowską w Europie Wschodniej, w której normowano język jidysz, kształcono młodych naukowców oraz zgromadzono ogromną bibliotekę i archiwum. Członkami honorowego prezydium instytutu zostali wybitni naukowcy i działacze społeczni tamtych czasów: Albert Einstein, Sigmund Freud, Eduard Bernstein, Simon Dubnow.
YIVO jest jedyną wileńską instytucją żydowską, która nie przerwała swojej działalności podczas Holokaustu i kontynuuje ją do dziś w Nowym Jorku.
W Wilnie zachowało się wiele śladów działalności instytutu: dokumentacja, korespondencja, fragmenty zbiorów bibliotek i archiwów, rozproszonych po kilku instytucjach zajmujących się pamięcią historyczną. Biblioteka Narodowa przechowuje duży zbiór dokumentów YIVO o znaczącej objętości i treści, które ujawniają wileńskie korzenie YIVO, jego niezwykle owocny okres działalności przed wojną oraz wpływ na światową społeczność żydowską. Dokumenty te stanowią podstawę wystawy „Stulecie YIVO: początki, droga, dziedzictwo”.
W trakcie trwania wystawy przewidziano wycieczki i zajęcia edukacyjne.
Program otwarcia:
Część I – Sala wystawowa (III p.)
• Przemówienia powitalne
• Program muzyczny Duo Kotra
Część II – atrium (V p.).
• Prezentacja kuchni litwaków i degustacja z udziałem badaczki dziedzictwa kulinarnego Żydów Aszkenazyjskich dr Magdaleny Maślak, mistrzyni kuchni Alessii Di Donato oraz eksperta historii gastronomii Litwy prof. Rimvydasa Laužikasa.
Część III – Sala wystawowa (III p.)
• Oprowadzanie po wystawie z kuratorką dr Larą Lempertiene.
Wstęp wolny
Organizator: Litewska Narodowa Biblioteka im. M. Mažvydasa
Partner: Instytut Polski w Wilnie