Wielkanoc w Polsce poprzedza 40 dni postu, symbolizujących 40 dni spędzonych przez Jezusa na pustyni. Jest to czas, w którym należy trzymać się z dala od na przykład: słodyczy, alkoholu czy imprez. To bardzo stara tradycja, która niekoniecznie jest dziś tak ściśle przestrzegana, ale mimo wszystko to wciąż dobra okazja do wprowadzenia kilku ograniczeń do swojej diety i stylu życia. Wszystko po to, by przygotować się na wielki dzień wielkanocny, czyli pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca.
Więcej o polskich tradycjach wielkanocnych opowiadają Elżbieta Dura i Ewa Pawłowska z ZPK w Göteborgu w specjalnie przygotowanym cyklu, który można obejrzeć na naszym kanale Youtube.
W sobotę poprzedzającą Niedzielę Wielkanocną Polacy malują lub dekorują pisanki, które symbolizują nadzieję i radość z nowego życia. To bardzo stara tradycja, której korzenie sięgają koncówki X wieku, kiedy to jajka malowano barwnikami wykonanymi z łupin ugotowanej cebuli i ochry oraz dekorowano woskiem.
Kolejnym sobotnim zajęciem jest przygotowywanie koszyków wielkanocnych (święconek). W koszykach znajdują się głównie tradycyjne potrawy wielkanocne. Jedzenie w koszyku wielkanocnym może składać się z białej kiełbasy, mięsa, jajek, szynki i chleba. Ludzie zwykle dekorują swoje koszyki kolorowymi wstążkami, dekorowanymi jajkami i wielkanocnymi symbolami, takimi jak pisklęta i baranki z cukru.
W Polsce obchody Wielkanocy rozpoczynają się wczesnym rankiem, kiedy rodziny zbierają się na wspólny posiłek. Śniadanie wielkanocne obejmuje potrawy z ozdobnego kosza, który został przygotowany dzień wcześniej oraz wielu innych wspaniałych przysmaków. Przed śniadaniem ludzie dzielą się ugotowanym na twardo jajkiem, wymieniając życzenia wielkanocne. Na obiad wiele osób uwielbia jeść żurek, czyli tradycyjną polską zupę wielkanocną na zakwasie.
Poniedziałek Wielkanocny nazywany jest w Polsce Lanym Poniedziałkiem lub Śmingus-dyngus. O poranku Polacy zwykle oblewają swoich bliskich lub czasami zupełnie obcych sobie ludzi wodą. Czasami w naprawdę dużych ilościach! Ta tradycja ma swoje początki na polskiej wsi, gdzie chłopcy chlapali dziewczęta wodą lub lekko chłostali je gałązkami wierzbowymi. Wtedy uznawano to za dobry sposób na okazywanie uczuć. Oblewanie się nawzajem wodą w dzisiejszych czasach to po prostu zabawa dla dzieci, ale uważaj, bo tego dnia możesz skończyć w środku prawdziwej wojny wodnej! Lepiej załóż płaszcz przeciwdeszczowy, jeśli planujesz wyjść z domu.
To dzień pełen radości, a po wszystkich wodnych zabawach czas zjeść wszystkie niesamowite wypieki. Babka i mazurek to jedne z najpopularniejszych deserów wielkanocnych.
Życzymy wszystkim wesołych Świąt Wielkanocnych i dużej ilości dobrego polskiego jedzenia!
Filmy i zdjęcia: Paweł Kania