1.04.2021 - 6.04.2021 Aktuellt

Polska påsktraditioner

Påskfirandet i Polen skiljer sig från hur man firar påsk i Sverige. Det finns många traditioner för varje dag av påsken, från långfredagen till annandag påsk. Även om de flesta påsktraditionerna kommer från kristendomen gillar de flesta att delta i firandet, oavsett vad deras religiösa tro må än vara.

Påsken i Polen föregås av 40 dagars fasta som symboliserar 40 dagar som Jesus tillbringade i öknen. Det är en tid då folk ska hålla sig borta från t. ex. godis, alkohol och fester. Det är en mycket gammal tradition som inte nödvändigtvist följs så noga idag men det är fortfarande ett bra tillfälle att minska på lyx och nöjen. Allt detta för att förbereda sig för den stora påskdagen som är den första söndagen efter vårens första fullmåne.

Elżbieta Dura och Ewa Pawłowska från ZPK i Göteborg berättar mer om polska påsktraditioner i den här speciellt förberedda serien som man kan se på vår Youtube-kanal.

På lördagen före påsksöndagen målar eller pyntar polacker hårdkokta ägg (pisanki). De symboliserar hopp och glädje över återfödelsen. Detta är en mycket gammal tradition som har sina rötter i slutet av 900-talet. Då målades ägg med färger gjorda av kokta lökskal och ockra och dekorerades med vax.

En annan lördagsaktivitet är att förbereda påskkorgar (święconka). I korgarna finns traditionell påskmat. Maten i korgen kan bestå av vitkorv, kött, ägg, skinka och bröd. Folk brukar pynta sina korgar med färgglada band, dekorerade ägg och påsksymboler som kycklingar och lamm gjorda av socker.

I Polen börjar firandet av påsk tidigt på morgonen då familjer samlas  för att äta frukost tillsammans. I påskfrukosten ingår bl a maten från den dekorerade korgen som de förberedde dagen innan och många fler underbara läckerheter. Många älskar att äta żurek, som är en traditionell polsk påsksoppa lagad på surdegsbas. Före frukosten ger folk varandra bitar av ägg medan de utbyter påskönskningar. 

Annandag påsk kallas i Polen blöt måndag (Lany Poniedziałek) eller Śmingus-dyngus. Under förmiddagen brukar man i Polen skvätta vatten, eller rent av hälla stora mängder av vatten, på sina nära och kära. Eller också på helt främmande personer. Denna tradition började med att pojkar på landsbygden skvätte vatten på tjejer eller piskade dem lätt med pilris. Då det ansågs vara ett bra sätt att visa tillgivenhet. Det med att skvätta vatten på varandra är nuförtiden bara en rolig lek för barn men se upp för att du kan hamna mitt i ett riktigt vattenkrig den dagen! Det är bäst att ha en regnrock på. 

Det är en dag som är fylld av glädje – efter alla vattenlekar är det dags att äta alla fantastiska bakverk. Babka och mazurek är påskens mest populära efterrätter.

Vi önskar er alla en glad påsk med mängder av god polsk mat!

Film och foton: Paweł Kania

from to
Scheduled Aktuellt

“Vi är en ordbok och andra dikter”

”Vi är en ordbok och andra dikter” är en diktsamling av den polska poeten Krystyna Dąbrowska i översättning och urval av Irena Grönberg, utgiven av Ellerströms förlag. Vi rekommenderar varmt!
14 04.2021 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Glad Påsk 🗓

01 04.2021 06 04.2021 Aktuellt

Språkkurser i polska på Uppsala Universitet 🗓

Nyfiken på Polen och polska? Välkommen att söka Uppsala Universitets mycket populära nätkurser! För varje år söker alltfler studenter kurser som sedan flera år ges vid Uppsala universitet, Institutionen för moderna språk/slaviska språk: bara i fjol var det ca 260 sökanden.
17 03.2021 Aktuellt