Od 28 lutego do 4 marca Instytut Polski w Mińsku, Ambasada RP i Instytut Książki reprezentowały Polskę na XXV Międzynarodowych Targach Książki w Mińsku. Polskie stoisko cieszyło się dużą popularnością wśród zwiedzających Targi.
Partnerzy stoiska – Centrala Handlu Zagranicznego „Ars Polona” (Polska) i księgarnia „Akademkniha” (Białoruś) – przedstawili bardzo szeroką ofertę dla wielbicieli polskiej literatury w języku oryginału, a także w tłumaczeniu na języki białoruski i rosyjski. Równie szerokie zainteresowanie miała wystawowa część stoiska, która przedstawiała generalnie publikacje, które ukazały się przy wsparciu organizatorów stoiska, oraz ciekawe tytuły ze zbiorów Biblioteki Instytutu Polskiego w Mińsku.
W ramach Targów odbyło się spotkanie autorskie ze Sławomirem Koprem oraz prezentacje polskich nowości książkowych po białorusku.
3 marca odbyła się powieści „Lalka” Bolesława Prusa w przekładzie na język białoruski. Powieść ukazała się w wydawnictwie Uładzimira Siuczykawa przy wsparciu Instytutu Książki w tłumaczeniu Halibny Żarko i Mikałaja Chaustowicza. Prezentowali książkę wydawca, prof. Swietłana Musijenka, literaturoznawca Maryna Kazłouskaja, prowadził imprezę białoruski poeta i tłumacz Andrej Chadanowicz.
W tym samym dniu odbyła się prezentacja przekładu pierwszej części „Trylogii złodziejskiej” Sergiusza Piaseckiego „Jabłuszko”. Książkę wydano w wydawnictwie „Łohwinau” dzięki pomocy Instytutu Polskiego w Mińsku oraz Instytutu Książki. W prezentacji książki wziął udział tłumacz Wiktor Szukiełowicz, literaturoznawca, jeden z autorów książki „Nasz i nie nasz Siarhiej Piasecki” Mikałaj Chmialnicki. Znany białoruski muzyk Pit Paułau opowiedział o swojej fascynacji twórczością szpiega i przemytnika Sergiusza Piaseckiego i zagrał kilka piosenek ze swojej płyty „Zbroja. Zołata. Kabiety”.
Zamknięto program imprez targowych Polskiego stoiska prezentacją 4 marca książki „Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji” autorstwa Joanny Furgalińskiej z degustacją. Uczestnikom prezentacji opowiedziano o polskiej kuchni, jej różnicy i podobieństwie do kuchni białoruskiej. Także odbyła się degustacja kilku tradycyjnych polskich potraw.