13.03.2019 - 23.04.2019 Evenemang, Historia

Katarina Jagellonica 450 år

2019 är det 450 år sedan som Katarina Jagellonica kröntes till drottning av Sverige år 1569 i Uppsala domkyrka. Därför kommer kulturvetaren Eva Mattsson att föreläsa om henne landet runt detta år.

Eva Mattsson, författaren till biografin FURSTINNAN, berättar om drottning Katarina Jagellonicas spännande liv, alliansäktenskapet och hur hon influerade Sveriges arkitektur, kultur och religion.

Eva Mattsson är konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott 2012-2014 har lockat stor publik. 2018 debuterade hon som författare med Furstinnan, utgiven på eget förlag Bring to Life.

Välkommen att möta författaren till boken FURSTINNAN på följande platser under våren 2019:

13 mars 2019 kl 18.00

Växjö stadsbibliotek, Galaxen
Västra Esplanaden 7, Växjö


Sveriges enda renässansdrottning

Samarbete: Historiska föreningen
Entré 60 kr, gratis för medlemmar i Historiska föreningen
Mer: https://bibliotek.vaxjo.se/


25 mars 2019 kl 19.00

Höör föreläsningsförening
Equmeniakyrkans samlingssal
Eriksgatan 6, Höö
r

Entré 60 kr, gratis för medlemmar i Höör föreläsningsförening
Mer: http://skanskaff.se/lokala-grupper/hoer.html


26 mars 2019 kl 19.00

Varbergs Teater
Engelbrektsgatan 5, Varberg


Samarbete: Varbergs föreläsningsförening
Mer: http://www.varbergsforelasningsforening.se/


2 april 2019 kl 19.00
Kalmar slott, Gröna salen
Kungsgatan 1, Kalma
r

Biljetter återköps ej. Entré 155 kr
Mer: https://www.kalmarslott.se/evenemang/katarina-jagellonica-450-ar


23 april 2019 kl 18.00
Lunds stadsbibliotek
S:t Petri Kyrkogata 6, Lund
Fri entré!


Makt & Kärlek under Katarina Jagellonicas tid.

Arrangeras i samarbete med Polska institutet i Stockholm.
Ingen föranmälan krävs.
Mer: https://www.facebook.com/events/543403499462054/

Lite om FURSTINNAN

När Katarina Jagellonica gifter sig 1562 med den 11 år yngre prinsen från Sverige kan hon inte ana konsekvenserna. Hon är prinsessa i Polsk-litauiska samväldet, Johan hertig av Finland. Ryssland är gemensam fiende och allianser behöver ingås, men när hon kommer till sitt nya hem i Åbo hopar sig molnen – kriget bryter ut.

I Furstinnan skildras Katarinas spännande liv som mor och drottning. Med henne sveper en kulturvåg in i Sverige. Ny arkitektur införs och italienska rätter lagas i grytorna. Men Katarina har ett vida större inflytande än vad som framkommit i historieböckerna. Hon är den axel kring vilken politiken och religionen i Nordeuropa kretsar under slutet av 1500-talet.

Mer: http://bringtolife.se/forfattarskap/

from to
Scheduled Evenemang Historia

Affischutställningen – 30-årsjubileum av Visegrádgruppen 🗓

Redan i 30 år har Visegrádgruppen (V4) möjliggjort ett tätt samarbete mellan de fyra centraleuropeiska länderna: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen. Som grannländer har de liknande geopolitiska förutsättningar och dessutom är de sammanlänkade med varandra genom en gemensam historia, tradition, kultur och värderingar.
15 02.2021 18 02.2021 Evenemang, Konst

Design Talks 2021. Polsk-svenska konstnärer på Stockholm

Polska formgivare är en del av årets designvecka Stockholm Design Week! I samarbete med Design Sweden förberedde vi tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om bl.a. designtrender, utmaningar för både nya och etablerade konstnärer samt om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration till projekt.
08 02.2021 14 02.2021 Design, Evenemang

Onlineföreställning: “Irena – ingen ängel” 🗓

Den här veckan, på onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag då vi minns och hedrar offren för Förintelsen och dem som gjorde motstånd. En av dem som gjorde motståndet var den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.
29 01.2021 Evenemang, Historia, Teater