24.04.2019 - 28.04.2019 Evenemang, Musik

Polska artister på INTONAL 2019 – Experimentell musikfestival

För femte året i rad kommer Inkonst och IAC öppna upp portarna för en helt unik musik- och konstupplevelse på högsta internationella nivå, en av norra Europas främsta musikfestivaler.

Intonal är en årlig festival för experimentell och elektronisk musik som anordnats i Malmö sedan 2015. Festivalen erbjuder ett internationellt program som täcker ett brett utbud av genrer, subgenrer och unika uttryck. Förutom etablerade artister inom det elektroniska avantgardet och akter som gränsar till ljudkonst, presenteras också ett rejält klubbprogram med DJs som verkar inom en ny innovativ scen för dansmusik. Parallellt med detta hålls även fördjupande konstnärssamtal och utställningar visas på flera platser i staden. Traditionsenligt kommer ett gäng programpunkter att vara öppet för allmänheten med fri entré.

I år har festivalen tydligare än någonsin försökt gå sin egen väg och bokat akter som ligger nära arrangörernas hjärtan. Artister som de tycker är värda att exponera snarare än de som redan spelar på alla de stora festivalerna runt om i världen. Men givetvis kommer det också såväl världslegender och etablerade undergroundhjältar som lysande lokala förmågor.

Intonal arrangeras av Inkonst och Inter Arts Center i samarbete med Mutek, The Up Node Network, Kontra-Musik, Insomnia, Malmö Konsthall, Moderna Museet Malmö, Erica Synths & ICAS med stöd av Puls/Nordisk kulturfond, Kulturrådet, Malmö stad & Region Skåne. Mediapartners är FACT, The Quietus, Crack Magazine, The Wire & Red Light Radio. Sponsor är Scandic.

De två polska akterna, RESINA och WACŁAW ZIMPEL, medverkar med stöd av Polska institutet i Stockholm.


26 april kl 18.00

RESINA (Karolina Rec) är en artist, cellist och kompositör, född 1982 i Gdańsks storstadsområde. Hon studerade cellospel på musikhögskolan i Gdańsk och har i många år varit en viktig person på den lokala oberoende musikscenen. Hon har grundat och medverkat i grupper som Kings of Caramel, Cieślak i Księżniczki och Nathalie and the Loners. Resinas musik har använts i soundtracket till flera filmer, däribland den Oscarsnominerade Królik po berlińsku (Kanin à la Berlin) från 2009. I år skrev hon tillsammans med Hubert Zemler musiken till Jacek Bławutas film Dzień Czekolady (Chokladdagen). Hon har även gjort mycket teatermusik. I september 2016 kom hennes debutalbum Resina ut på 130701, legendariska brittiska FatCat Records etikett för postklassisk musik. Hennes andra album Traces, från juli 2018, innebär ett steg ut i det okända.

Mer om Resina: http://www.intonalfestival.com/resina


27 april kl 20.00

WACŁAW ZIMPEL är klarinettist, multiinstrumentalist, kompositör och producent. Han är en av de originellaste talangerna i 2000-talets polska musik. Inspirationen kommer från jazz, elektronisk musik, minimalism och världsmusik. Han har hunnit göra enormt mycket musik, både som soloartist och som medlem i olika konstellationer. I sin  musik suddar han ut gränserna mellan olika genrer eller avskaffar dem helt, och använder folkliga instrument från olika kulturer – laotisk khaen, indisk alghoza, övertonsflöjter från Karpaterna eller ukrainskt alphorn (trembita). Musiken förenar amerikansk minimalism med indiska ragor, jazz och klassiskt. För att bygga upp mångskiktade polyfonier använder han en looper som kan lägga olika melodier ovanpå varandra, vilket påminner om renässanskompositören Ockeghems kanonsånger eller Steve Reichs kompositioner. Bland de priser Wacław Zimpel har tilldelats är det viktigaste tidskriften Politykas prestigefyllda kulturpris Paszport från 2016.

Mer om Wacław Zimpel: http://www.intonalfestival.com/waclaw-zimpel


Årets artister: Aux 88, MCZO & Duke, Apartment House plays Julius Eastman’s Femenine, Ilpo Väisänen, DJ Marcelle, Burnt Friedman & Mohammad Reza Mortazavi – Yek, Kate NV  & Sasha Kulak, Clara! y Maoupa, O Yuki Conjugate, Vanligt Folk, Astrid Sonne, Resina, Wacław Zimpel, Falaises, Line Katcho, Jah Shaka, Limpe Fuchs, Sebastian Mullaert & Johanna Knutsson, Rivet, Oliver Coates, JASSS, Ikonika + mycket mer.

Festivalbiljetter finns nu ute på Tickster.com

Website: http://www.intonalfestival.com
Facebook page: https://www.facebook.com/intonalfestival/
Facebook event: https://www.facebook.com/events/761059327595734/
Youtube-playlist: https://www.youtube.com/playlist?list=PL8LC8iLHj5NORkh2HkfYAds–2z9FwyV2

from to
Scheduled Evenemang >Musik

Förhandsvisning av filmen “Isolering” på Zita Folkets

Varmt välkommen på förhandsvisning av filmen “Isolering” av Arek Delbowski den 2 juni kl. 18 på Zita Folkets Bio i Stockholm.
02 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Utomhusutställningen V4 Kids: Fantasy walk och picknick

Hjärtligt välkomna till utomhusutställningen “V4 Kids: Fantasy walk” med vackra barnboksillustrationer från Visegradsgruppens fyra länder: Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Utställningen visas på staket av alla V4-ambassader i Stockholm.
03 06.2023 22 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst, Litteratur

Kammarmusikkonsert med Aleksander Dębicz och Jakub Nowak

Den polske pianisten Aleksander Dębicz och den polskfödde violinisten Jakub Nowak framför ett program med musik av Witold Lutosławski, Karol Szymanowski och Johann Sebastian Bach.
11 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik