27.04.2019 Evenemang, Konst

Apokalypsen. Zdzisław Beksiński på årets Kulturnatt Stockholm

På Kulturnatt Stockholm 2019 arrangerar Polska institutet i samarbete med Historiska museet i Sanok utställningen Apokalyptiska drömmar med datorgrafik och måleri av Zdzisław Beksiński, en stor polsk konstnär som skulle fyllt 90 år den 24 februari 2019.

Det är mörkt nu, jag går längs byrålådan. Ovanför mig hörs flygplanets visslande. Myrorna släpar på en död spindel. De stora feta hala fiskarna rör vid min kropp. Min bror ligger på bassängens betonggolv. Solstrålarna reflekteras mot hans revben och bryts i vattnet.
    
                                                             (ur Zdzisław Beksińskis bok Berättelser)

Vernissagen äger rum 27 april kl 17 på galleri Konstart och följs av evenemang inom ramen för Kulturnatt Stockholm.

Denna speciella kväll får vi lyssna till två samtal med experter på  Zdzisław Beksińskis verk, chefen för Historiska museet i Sanok Władysław Banach och historieskribenten fil dr Jarosław Serafin. Det blir en introduktion till Beksińskiutställningen som pågår fram till 3 maj.

Dessutom visas kl 22.30 dokumentärfilmen The Beksinskis. A sound and picture album i regi av Marcin Borchardt. Den har tidigare visats bl a på Slamdance Film Festival och Göteborgs filmfestival. Filmen berättar den på många sätt tragiska historien om familjen Beksiński och den komplicerade relationen mellan konstnären och hans son Tomasz, en populär musikjournalist. Filmen är baserad på Magdalena Grzebałkowskas biografi Beksińscy. Portret podwójny (Familjen Beksiński. Ett dubbelporträtt)

Program under Kulturnatten:

18.30 – 19.00: Konstsamtal med konsthistorikern Wiesław Banach och fil dr Jarosław Serafin, som har skrivit om Zdzisław Beksińskis verk.
20.30 – 21.00: Konstsamtal med konsthistorikern Wiesław Banach och fil dr Jarosław Serafin, som har skrivit om Zdzisław Beksińskis verk.
22.30 – 24.00: Filmvisning – The Beksińskis. A Sound and Picture Album av Marcin Borchardt.

Fri entré!

Mer om Kulturnatt Stockholm här.
Mer om utställningen Apokalyptiska drömmar här.

Missa inte Apokalypsen!

Scheduled Evenemang Konst

Onlineutställning: Vita bussarna – åter till livet

Välkommen till Polska institutets nya onlineutställning "Vita bussarna – åter till livet" om aktionen Vita bussarna som Svenska Röda Korset organiserade våren 1945. Från och med den 2 november varje dag under de kommande 9 dagarna kommer vi att presentera en av utställningens alla delar online på vår Facebook.
02 11.2020 10 11.2020 Evenemang, Historia

6:e upplagan av REX Animation Film Festival

Polska institutet är glad att delta i årets REX Animation Film Festival. Välkommen till den 6:e upplagan av vår europeiska festival REX Animation Film Festival som äger rum 29 oktober - 1 november 2020 i Stockholm.
29 10.2020 01 11.2020 Evenemang, Film

Online: Chopinafton med Dorota Zarowiecka 🗓

Svensk-Polska föreningen i Uppsala och Stockholm i samverkan med Polska institutet inbjuder till Chopinafton med Dorota Zarowiecka, den 22 oktober kl 18.00.
22 10.2020 Evenemang, Musik