27.04.2019 Evenemang, Konst

Apokalypsen. Zdzisław Beksiński på årets Kulturnatt Stockholm

På Kulturnatt Stockholm 2019 arrangerar Polska institutet i samarbete med Historiska museet i Sanok utställningen Apokalyptiska drömmar med datorgrafik och måleri av Zdzisław Beksiński, en stor polsk konstnär som skulle fyllt 90 år den 24 februari 2019.

Det är mörkt nu, jag går längs byrålådan. Ovanför mig hörs flygplanets visslande. Myrorna släpar på en död spindel. De stora feta hala fiskarna rör vid min kropp. Min bror ligger på bassängens betonggolv. Solstrålarna reflekteras mot hans revben och bryts i vattnet.
    
                                                             (ur Zdzisław Beksińskis bok Berättelser)

Vernissagen äger rum 27 april kl 17 på galleri Konstart och följs av evenemang inom ramen för Kulturnatt Stockholm.

Denna speciella kväll får vi lyssna till två samtal med experter på  Zdzisław Beksińskis verk, chefen för Historiska museet i Sanok Władysław Banach och historieskribenten fil dr Jarosław Serafin. Det blir en introduktion till Beksińskiutställningen som pågår fram till 3 maj.

Dessutom visas kl 22.30 dokumentärfilmen The Beksinskis. A sound and picture album i regi av Marcin Borchardt. Den har tidigare visats bl a på Slamdance Film Festival och Göteborgs filmfestival. Filmen berättar den på många sätt tragiska historien om familjen Beksiński och den komplicerade relationen mellan konstnären och hans son Tomasz, en populär musikjournalist. Filmen är baserad på Magdalena Grzebałkowskas biografi Beksińscy. Portret podwójny (Familjen Beksiński. Ett dubbelporträtt)

Program under Kulturnatten:

18.30 – 19.00: Konstsamtal med konsthistorikern Wiesław Banach och fil dr Jarosław Serafin, som har skrivit om Zdzisław Beksińskis verk.
20.30 – 21.00: Konstsamtal med konsthistorikern Wiesław Banach och fil dr Jarosław Serafin, som har skrivit om Zdzisław Beksińskis verk.
22.30 – 24.00: Filmvisning – The Beksińskis. A Sound and Picture Album av Marcin Borchardt.

Fri entré!

Mer om Kulturnatt Stockholm här.
Mer om utställningen Apokalyptiska drömmar här.

Missa inte Apokalypsen!

Scheduled Evenemang Konst

Affischutställningen – 30-årsjubileum av Visegrádgruppen 🗓

Redan i 30 år har Visegrádgruppen (V4) möjliggjort ett tätt samarbete mellan de fyra centraleuropeiska länderna: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen. Som grannländer har de liknande geopolitiska förutsättningar och dessutom är de sammanlänkade med varandra genom en gemensam historia, tradition, kultur och värderingar.
15 02.2021 18 02.2021 Evenemang, Konst

Design Talks 2021. Polsk-svenska konstnärer på Stockholm

Polska formgivare är en del av årets designvecka Stockholm Design Week! I samarbete med Design Sweden förberedde vi tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om bl.a. designtrender, utmaningar för både nya och etablerade konstnärer samt om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration till projekt.
08 02.2021 14 02.2021 Design, Evenemang

Onlineföreställning: “Irena – ingen ängel” 🗓

Den här veckan, på onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag då vi minns och hedrar offren för Förintelsen och dem som gjorde motstånd. En av dem som gjorde motståndet var den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.
29 01.2021 Evenemang, Historia, Teater