27.04.2019 Evenemang, Konst

Apokalypsen. Zdzisław Beksiński på årets Kulturnatt Stockholm

På Kulturnatt Stockholm 2019 arrangerar Polska institutet i samarbete med Historiska museet i Sanok utställningen Apokalyptiska drömmar med datorgrafik och måleri av Zdzisław Beksiński, en stor polsk konstnär som skulle fyllt 90 år den 24 februari 2019.

Det är mörkt nu, jag går längs byrålådan. Ovanför mig hörs flygplanets visslande. Myrorna släpar på en död spindel. De stora feta hala fiskarna rör vid min kropp. Min bror ligger på bassängens betonggolv. Solstrålarna reflekteras mot hans revben och bryts i vattnet.
    
                                                             (ur Zdzisław Beksińskis bok Berättelser)

Vernissagen äger rum 27 april kl 17 på galleri Konstart och följs av evenemang inom ramen för Kulturnatt Stockholm.

Denna speciella kväll får vi lyssna till två samtal med experter på  Zdzisław Beksińskis verk, chefen för Historiska museet i Sanok Władysław Banach och historieskribenten fil dr Jarosław Serafin. Det blir en introduktion till Beksińskiutställningen som pågår fram till 3 maj.

Dessutom visas kl 22.30 dokumentärfilmen The Beksinskis. A sound and picture album i regi av Marcin Borchardt. Den har tidigare visats bl a på Slamdance Film Festival och Göteborgs filmfestival. Filmen berättar den på många sätt tragiska historien om familjen Beksiński och den komplicerade relationen mellan konstnären och hans son Tomasz, en populär musikjournalist. Filmen är baserad på Magdalena Grzebałkowskas biografi Beksińscy. Portret podwójny (Familjen Beksiński. Ett dubbelporträtt)

Program under Kulturnatten:

18.30 – 19.00: Konstsamtal med konsthistorikern Wiesław Banach och fil dr Jarosław Serafin, som har skrivit om Zdzisław Beksińskis verk.
20.30 – 21.00: Konstsamtal med konsthistorikern Wiesław Banach och fil dr Jarosław Serafin, som har skrivit om Zdzisław Beksińskis verk.
22.30 – 24.00: Filmvisning – The Beksińskis. A Sound and Picture Album av Marcin Borchardt.

Fri entré!

Mer om Kulturnatt Stockholm här.
Mer om utställningen Apokalyptiska drömmar här.

Missa inte Apokalypsen!

Scheduled Evenemang >Konst

KAMMARKONSERT MED ORKESTERAKADEMIN 🗓 🗺

Den 2 mars kl. 18.00 i Grünewaldsalen på Konserthuset Stockholm gästspelar den polske kontrabasisten Jan Kotula från NOSPR i Katowice - med stöd av Polska institutet Stockholm - tillsammans med Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi.
02 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Artur Szulc berättar om Mars 1968 i

Historikern och författaren Artur Szulc berättar om bakgrunden till och följderna av studentprotesterna som bröt ut den 8 mars 1968 i Warszawa då en uppsättning av Adam Mickiewicz pjäs Dziady på Nationalteatern i Warszawa stoppades. Det blev startskottet för marsrevolten 1968.
08 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN: DIGITAL VISNING AV MAŁGORZATA MIRGA-TAS

I samband med den pågående soloutställningen Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm av den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas som visas på Göteborgs konsthall i samarbete med Polska institutet i Stockholm visar en av konsthallens värdar dig runt och berättar mer om utställningens tematik och utvalda verk om betydelsefulla röster i den romsksvenska historien för att, den internationella kvinnodagen till ära, uppmärksamma de starka svenskromska kvinnliga aktivister som dedikerat sina liv till att kämpa för romska rättigheter och som Małgorzata Mirga-Tas gestaltar i sin soloutställning.
08 03.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst