27.04.2019 Evenemang, Konst

Apokalypsen. Zdzisław Beksiński på årets Kulturnatt Stockholm

På Kulturnatt Stockholm 2019 arrangerar Polska institutet i samarbete med Historiska museet i Sanok utställningen Apokalyptiska drömmar med datorgrafik och måleri av Zdzisław Beksiński, en stor polsk konstnär som skulle fyllt 90 år den 24 februari 2019.

Det är mörkt nu, jag går längs byrålådan. Ovanför mig hörs flygplanets visslande. Myrorna släpar på en död spindel. De stora feta hala fiskarna rör vid min kropp. Min bror ligger på bassängens betonggolv. Solstrålarna reflekteras mot hans revben och bryts i vattnet.
    
                                                             (ur Zdzisław Beksińskis bok Berättelser)

Vernissagen äger rum 27 april kl 17 på galleri Konstart och följs av evenemang inom ramen för Kulturnatt Stockholm.

Denna speciella kväll får vi lyssna till två samtal med experter på  Zdzisław Beksińskis verk, chefen för Historiska museet i Sanok Władysław Banach och historieskribenten fil dr Jarosław Serafin. Det blir en introduktion till Beksińskiutställningen som pågår fram till 3 maj.

Dessutom visas kl 22.30 dokumentärfilmen The Beksinskis. A sound and picture album i regi av Marcin Borchardt. Den har tidigare visats bl a på Slamdance Film Festival och Göteborgs filmfestival. Filmen berättar den på många sätt tragiska historien om familjen Beksiński och den komplicerade relationen mellan konstnären och hans son Tomasz, en populär musikjournalist. Filmen är baserad på Magdalena Grzebałkowskas biografi Beksińscy. Portret podwójny (Familjen Beksiński. Ett dubbelporträtt)

Program under Kulturnatten:

18.30 – 19.00: Konstsamtal med konsthistorikern Wiesław Banach och fil dr Jarosław Serafin, som har skrivit om Zdzisław Beksińskis verk.
20.30 – 21.00: Konstsamtal med konsthistorikern Wiesław Banach och fil dr Jarosław Serafin, som har skrivit om Zdzisław Beksińskis verk.
22.30 – 24.00: Filmvisning – The Beksińskis. A Sound and Picture Album av Marcin Borchardt.

Fri entré!

Mer om Kulturnatt Stockholm här.
Mer om utställningen Apokalyptiska drömmar här.

Missa inte Apokalypsen!

Scheduled Evenemang Konst

Visning av filmen ”Filip” på European Film

Den polska filmen "Filip" (Michał Kwieciński, 2022) kommer att visas inom ramen för den tredje upplagan av European Film Festival 2023. Visningen äger rum på lördag den 25 november kl. 15.00 på Zita Folkets Bio i Stockholm. Varmt välkomna!
23 11.2023 26 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

CURIE – BERÄTTELSEN OM EN MOR. Camilla

I år är det 120 år sedan Marie Skłodowska-Curie som första kvinna någonsin tilldelades ett Nobelpris! Hon erhöll priset i fysik tillsammans med sin make Pierre Curie 1903. Detta vill artisten Camilla Ringquist tillsammans med cellisten Svante Henryson och Polska institutet uppmärksamma under årets Nobelvecka med en musikalisk föreställning på Hallwylska museet den 5 december kl. 19.00.
05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i Stockholm

På grupputställningen “Crossover” visas verk av fem konstnärer: Garage Artists (Andrea Diaz & Stella Kruusamägi), Jacek Smolicki, Konrad Juściński, tm (Tove Möller). Den är kuraterad av det konstnärsdrivna kollektivet Flat Octopus och öppnas den 10 november i Studio 44 i Stockholm. Varmt välkommen!
10 11.2023 24 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst