27.04.2019 - 3.05.2019 Evenemang, Konst Konstart, Hökens gata 11, Stockholm

Apokalyptiska drömmar – utställning med Zdzisław Beksińskis grafik och måleri

Zdzisław Beksiński är en mörk och oroande konstnär, en visionär som visar upp apokalyptiska visioner av den moderna världen.

Jag skulle vilja måla som om jag fotograferade drömmar.
                                                                         (Zdzisław Beksiński, 1929 – 2005)

Beksiński föddes 24 februari 1929 i Sanok. Redan som barn tecknade han ständigt. 1947-1952 studerade han arkitektur i Kraków och började också ägna sig åt konstnärligt fotografi. 1955 återvände han till hemstaden Sanok där han, förutom ett deltidsarbete på en bussfabrik, ägnade sig helt åt konsten. 1959 slutade han med fotografi eftersom han menade att han inte kunde uttrycka sina känslor fullständigt i denna teknik.

På 50-talet gjorde han abstrakta målningar och figurativa skulpturer. Några år senare tackade han nej till ett erbjudande från dåvarande chefen för Guggenheimmuseet i New York om en stipendievistelse i USA. Han ansåg att det skulle splittra hans konstnärliga koncentration att lämna Sanok.

Hans konst med deformerade människo- och djurgestalter blev allt mer expressiv och så småningom visionär. I slutet av 60-talet övergick han till att måla vidsträckta landskap med mörk stämning. Denna period, som pågick till mitten av 80-talet, kallade han ”den fantastiska perioden”. Under denna tid blev han en av Polens mest kända konstnärer.

Under de sista 20 åren av hans liv förändrades hans måleri. Han lämnade de stora rumsliga visionerna och koncentrerade sig på att nå effekt med måleriska medel. I slutet av 90-talet blev han också intresserad av datorgrafik. Först bearbetade han fotografier digitalt, därefter teckningar. Datormanipulerade fotografier var inte konstnärens enda digitala uttryckssätt. Han återvände också till den vanliga konsten och gjorde teckningar på en ritplatta som han sedan bearbetade i datorn. På så sätt kunde han på ett enkelt sätt återvända till utgångspunkten och fortsätta sitt sökande på andra vägar. Att lätt och smidigt kunna förändra form på det avbildade, att med hjälp av ett bildbehandlingsprogram kunna förändra, deformera, multiplicera och spegelvända en form utan att behöva teckna den på nytt – allt detta blev för Beksiński en ny upptäckt och datorn blev ett konstnärligt verktyg. 

Utställningen Apokalyptiska drömmar ställdes samman till 90-årsminnet av konstnärens födelse 24 februari 2019. Den visar framför allt verk från den sista perioden i Zdzisław Beksińskis konst. Datorgrafiken är en fortsättning på det mörka och orosfyllda apokalyptiska temat, men på grund av den nya tekniken och att han delvis lämnar abstraktionen skiljer den sig mycket från hans tidigare måleri.

På utställningen visas också reproduktioner av några av Beksińskis mest välkända verk.

Vernissage 27 april kl 17.00 på galleri Konstart. Utställningen är en del av Kulturnatt Stockholm och visas fram till 3 maj 2019. Mer om Beksiński på Kulturnatt Stockholm här.

Utställningen arrangeras i samarbete med Historiska museet i Sanok.

Konstart, Hökens gata 11 vid Mosebacke Torg, t-stn Slussen

Öppettider:
Lördag 27/4  kl 17.00-00.00
Söndag 28/4 kl 11.00-15.00
Måndag 29/4 kl 12.00-17.00 (lunchstängt kl 13.00-15.00)
Valborgsmässoafton 30/4 kl 12.00-16.00 (lunchstängt kl13.00-14.30)
Onsdag 1/5 kl 11.00-15.00 (lunchstängt kl 12.00-13.00)
Torsdag 2/5 kl 11.00-15.00 (lunchstängt kl 12.00-13.00)
Fredag 3/5 kl 12.00-16.00

from to
Scheduled Evenemang Konst
Konstart, Hökens gata 11, Stockholm Map

Affischutställningen – 30-årsjubileum av Visegrádgruppen 🗓

Redan i 30 år har Visegrádgruppen (V4) möjliggjort ett tätt samarbete mellan de fyra centraleuropeiska länderna: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen. Som grannländer har de liknande geopolitiska förutsättningar och dessutom är de sammanlänkade med varandra genom en gemensam historia, tradition, kultur och värderingar.
15 02.2021 18 02.2021 Evenemang, Konst

Design Talks 2021. Polsk-svenska konstnärer på Stockholm

Polska formgivare är en del av årets designvecka Stockholm Design Week! I samarbete med Design Sweden förberedde vi tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om bl.a. designtrender, utmaningar för både nya och etablerade konstnärer samt om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration till projekt.
08 02.2021 14 02.2021 Design, Evenemang

Onlineföreställning: “Irena – ingen ängel” 🗓

Den här veckan, på onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag då vi minns och hedrar offren för Förintelsen och dem som gjorde motstånd. En av dem som gjorde motståndet var den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.
29 01.2021 Evenemang, Historia, Teater