27.04.2019 - 3.05.2019 Evenemang, Konst Konstart, Hökens gata 11, Stockholm

Apokalyptiska drömmar – utställning med Zdzisław Beksińskis grafik och måleri

Zdzisław Beksiński är en mörk och oroande konstnär, en visionär som visar upp apokalyptiska visioner av den moderna världen.

Jag skulle vilja måla som om jag fotograferade drömmar.
                                                                         (Zdzisław Beksiński, 1929 – 2005)

Beksiński föddes 24 februari 1929 i Sanok. Redan som barn tecknade han ständigt. 1947-1952 studerade han arkitektur i Kraków och började också ägna sig åt konstnärligt fotografi. 1955 återvände han till hemstaden Sanok där han, förutom ett deltidsarbete på en bussfabrik, ägnade sig helt åt konsten. 1959 slutade han med fotografi eftersom han menade att han inte kunde uttrycka sina känslor fullständigt i denna teknik.

På 50-talet gjorde han abstrakta målningar och figurativa skulpturer. Några år senare tackade han nej till ett erbjudande från dåvarande chefen för Guggenheimmuseet i New York om en stipendievistelse i USA. Han ansåg att det skulle splittra hans konstnärliga koncentration att lämna Sanok.

Hans konst med deformerade människo- och djurgestalter blev allt mer expressiv och så småningom visionär. I slutet av 60-talet övergick han till att måla vidsträckta landskap med mörk stämning. Denna period, som pågick till mitten av 80-talet, kallade han ”den fantastiska perioden”. Under denna tid blev han en av Polens mest kända konstnärer.

Under de sista 20 åren av hans liv förändrades hans måleri. Han lämnade de stora rumsliga visionerna och koncentrerade sig på att nå effekt med måleriska medel. I slutet av 90-talet blev han också intresserad av datorgrafik. Först bearbetade han fotografier digitalt, därefter teckningar. Datormanipulerade fotografier var inte konstnärens enda digitala uttryckssätt. Han återvände också till den vanliga konsten och gjorde teckningar på en ritplatta som han sedan bearbetade i datorn. På så sätt kunde han på ett enkelt sätt återvända till utgångspunkten och fortsätta sitt sökande på andra vägar. Att lätt och smidigt kunna förändra form på det avbildade, att med hjälp av ett bildbehandlingsprogram kunna förändra, deformera, multiplicera och spegelvända en form utan att behöva teckna den på nytt – allt detta blev för Beksiński en ny upptäckt och datorn blev ett konstnärligt verktyg. 

Utställningen Apokalyptiska drömmar ställdes samman till 90-årsminnet av konstnärens födelse 24 februari 2019. Den visar framför allt verk från den sista perioden i Zdzisław Beksińskis konst. Datorgrafiken är en fortsättning på det mörka och orosfyllda apokalyptiska temat, men på grund av den nya tekniken och att han delvis lämnar abstraktionen skiljer den sig mycket från hans tidigare måleri.

På utställningen visas också reproduktioner av några av Beksińskis mest välkända verk.

Vernissage 27 april kl 17.00 på galleri Konstart. Utställningen är en del av Kulturnatt Stockholm och visas fram till 3 maj 2019. Mer om Beksiński på Kulturnatt Stockholm här.

Utställningen arrangeras i samarbete med Historiska museet i Sanok.

Konstart, Hökens gata 11 vid Mosebacke Torg, t-stn Slussen

Öppettider:
Lördag 27/4  kl 17.00-00.00
Söndag 28/4 kl 11.00-15.00
Måndag 29/4 kl 12.00-17.00 (lunchstängt kl 13.00-15.00)
Valborgsmässoafton 30/4 kl 12.00-16.00 (lunchstängt kl13.00-14.30)
Onsdag 1/5 kl 11.00-15.00 (lunchstängt kl 12.00-13.00)
Torsdag 2/5 kl 11.00-15.00 (lunchstängt kl 12.00-13.00)
Fredag 3/5 kl 12.00-16.00

from to
Scheduled Evenemang >Konst
Konstart, Hökens gata 11, Stockholm Map

KAMMARKONSERT MED ORKESTERAKADEMIN 🗓 🗺

Den 2 mars kl. 18.00 i Grünewaldsalen på Konserthuset Stockholm gästspelar den polske kontrabasisten Jan Kotula från NOSPR i Katowice - med stöd av Polska institutet Stockholm - tillsammans med Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi.
02 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Artur Szulc berättar om Mars 1968 i

Historikern och författaren Artur Szulc berättar om bakgrunden till och följderna av studentprotesterna som bröt ut den 8 mars 1968 i Warszawa då en uppsättning av Adam Mickiewicz pjäs Dziady på Nationalteatern i Warszawa stoppades. Det blev startskottet för marsrevolten 1968.
08 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN: DIGITAL VISNING AV MAŁGORZATA MIRGA-TAS

I samband med den pågående soloutställningen Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm av den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas som visas på Göteborgs konsthall i samarbete med Polska institutet i Stockholm visar en av konsthallens värdar dig runt och berättar mer om utställningens tematik och utvalda verk om betydelsefulla röster i den romsksvenska historien för att, den internationella kvinnodagen till ära, uppmärksamma de starka svenskromska kvinnliga aktivister som dedikerat sina liv till att kämpa för romska rättigheter och som Małgorzata Mirga-Tas gestaltar i sin soloutställning.
08 03.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst