18.05.2019 - 19.05.2019 Evenemang, Musik

Polen på Skansen 2019

Välkomna till Polen på Skansen – en helg med polsk kultur, traditioner, historia och konst! I år har vi flera anledningar att fira.

18-19 maj 2019 kl 10.00–18.00 
Skansen 
Djurgårdsslätten 49-51, Stockholm 

Det är 100-årsdagen av upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Polen och Sverige. 2019 är det även 200 år sedan skaparen av den polska nationella operan Stanisław Moniuszko föddes, och det är 450 år sedan som den polska prinsessan Katarina Jagellonica kröntes till drottning av Sverige. Kom och fira med oss!
 

Musik, dans och mode

På Bollnästorgets scen kan besökarna njuta av en rad spännande akter. Den berömda balettgruppen Cracovia Danza uppträder med en föreställning som tar med sig publiken till 1500-talets hovintriger och renässansdanser på det kungliga slottet Wawel i Kraków. Efter föreställningen håller ensemblen kurs i renässansdanser. Konsthistorikern och berättaren Eva Mattsson gestaltar Katarina Jagellonica, prinsessa i Polsk-litauiska samväldet uppvuxen på Wawel. Katarina gifte sig med den blivande kung Johan III och blev drottning av Sverige. Hennes bildning och personlighet bidrog till en stark kulturell utveckling i Sverige. Dessutom framför operasångerskan Marzena Frankowska vackra sånger av Stanisław Moniuszko ackompanjerad av pianisten Marek Mazur.

Publiken får även möta polska artister från Stockholm som sprider den rika polska folkkulturen och danstraditionen bland svenskarna: folkloreensemblerna Piastowie och Polonez. Polska teatersällskapet i Sverige presenterar unga polsk-svenska sångtalanger och en visning av renässansinspirerat mode skapat av Marzena Kalita. Skansenbesökarna kan också beundra folkloreinspirerat mode av Halina Rosa Design. 

Sällskapsspel och kurser

I Skogens hus blir det aktiviteter för både barn och vuxna. Möt Karol Madaj, en ledande och innovativ polsk skapare av sällskapsspel, delta i hans spelkurs och pröva hans nyaste spel som handlar om Stanisław Moniuszkos liv och verk. Detta evenemang är en del av firandet av Moniuszkoåret och genomförs i samarbete med Teatr Wielki i Warszawa. Projektet är delfinansierat av Polens kulturministerium. Du kan också pröva på ett spel om den polska motståndskampen under andra världskriget, ”Śladem AK i Akcji Burza 44” (I spåren av Hemarmén och Operation Storm 44).

Marknad, konst och hantverk 

Alla som gillar konst, hantverk och polsk husmanskost, och inte minst alla som söker inspiration till turistutflykter under de närmaste långhelgerna, är välkomna till Bollnästorget. Regionerna Pomorze/Pommern och Dolny Śląsk/Nedre Schlesien visar upp sina största attraktioner. Den svensk-polska konstnärsgruppen ProformArt visar upp en bred provkarta på måleri, dekorativ konst och smycken. Det finns också möjlighet att smaka på hemgjorda polska pierogi (pastaknyten), ärtsoppa och bigos (surkålsgryta), köpa traditionella rökta charkuterier och pröva på polska syltmunkar.

Välkomna också att delta i en tävling. Den som svarar rätt på frågorna kan vinna fina priser, bland annat helgresor till Gdańsk och Nedre Schlesien.

PROGRAM:

LÖRDAG 18 MAJ
12.00 – 12.15 POLSKA TEATERSÄLLSKAPET I SVERIGE: renässansmode av Marzena Kalita
12:20 – 12:30 EVA MATTSSON som Katarina Jagellonica 
12.30 – 13.00 CRACOVIA DANZA: renässansdansföreställning Vid hovet på Wawel
13.00 – 13.30 CRACOVIA DANZA: kurs i renässansdanser
13.30 – 13.40 EVA MATTSSON berättar om kröningen av Katarina Jagellonica
14.00 – 14.30 POLSKA TEATERSÄLLSKAPET I SVERIGE: konsert med unga talanger  
15.00 – 15.30 MARZENA FRANKOWSKA & MAREK MAZUR: operakonsert med musik av Stanisław Moniuszko 
16.00 – 16.30 PIASTOWIE: folkdansuppvisning 
 
SÖNDAG 19 MAJ
12.00 – 12.30 MARZENA FRANKOWSKA & MAREK MAZUR: operakonsert med musik av Stanisław Moniuszko
13.00 – 13.30 CRACOVIA DANZA: renässansdansföreställning Vid hovet på Wawel
13.30 – 14.00 CRACOVIA DANZA: kurs i renässansdanser
15.00 – 15.30 HALINA ROSA DESIGN: folkloreinspirerat mode 
16.00 – 16.30 POLONEZ: folkdansuppvisning 
 
Polskt hantverk, konst, husmanskost och andra attraktioner finns tillgängliga hela dagen, dvs. kl 10 -18, på BOLLNÄSTORGET. 

SKOGENS HUS är öppet kl 11 – 16. Där finns olika aktiviteter för både barn och vuxna; KAROL MADAJ  visar hur man spelar innovativa brädspel om Stanisław Moniuszkos liv och verk.

ARTISTER:

CRACOVIA DANZA 
Cracovia Danza, grundad av Romana Agnel, är Polens främsta grupp för tidig dans. Gruppens specialité är rekonstruktion av traditionella polska danser men även danser från hoven i olika länder och från olika tider. I Vid hovet på Wawel visas 1500-talsdanserna passamezzo, baletto, galliard, pavane, tourdion och courante. En viktig del i föreställningen är också de praktfulla kostymerna som visar de viktigaste modestilarna vid det polska hovet. Efter föreställningen håller ensemblen kurs i renässansdanserna. 
                          
MARZENA FRANKOWSKA & MAREK MAZUR
Marzena Frankowska är en polsk sångerska. Sedan 2015 har hon uppträtt på Teatr Wielki i Poznań och på operafestivaler i Polen och Västeuropa. Marek Mazur är en polsk pianist. Han har deltagit och vunnit priser i polska och internationella pianist- och kammarmusiktävlingar. På Skansen framför de sånger av Stanisław Moniuszko och Feliks Nowowiejski.

PIASTOWIE
Det polska folkdanslaget Piastowie, bildat 1973 i Stockholm, samlar amatörer, de flesta med polsk bakgrund. Verksamheten bedrivs vid den polska föreningen OGNIWO och innebär att de andliga rötterna bevaras hos polska barn och ungdomar. På Skansen visar Piastowie bl. a. folkdanser från centrala Polen.

POLONEZ
Polska folkloreensemblen Polonez bildades i Stockholm för drygt 20 år sedan. Gruppen framför polska och svenska folkdanser samt uppställningsdanser koreograferade av Irena Carlsson, gruppens grundare och ledare som i många år har arbetat med att sprida polsk folkkultur i Sverige. På Skansen visar ensemblen bl.a. en polonäs.

POLSKA TEATERSÄLLSKAPET I SVERIGE
Polska Teatersällskapet i Sverige är en ideell kulturförening med syftet att bedriva amatörteaterverksamhet och sprida kultur- och teaterintresse samt scenkonst bland barn, ungdomar och vuxna med svensk-polskt ursprung. På Skansen presenterar sällskapet en konsert med unga talanger och en visning av renässansinspirerat mode skapat av Marzena Kalita.

EVA MATTSSON
Som konstvetare arbetar Eva Mattsson professionellt med att levandegöra historien. Hennes monologföreställning om Katarina Jagellonica, belyste Katarinas liv och alliansäktenskapens roll. I föreställningen bar hon sin självsydda replika av Katarinas dräkt. Nu är Eva Mattsson aktuell med FURSTINNAN, biografin om Katarina Jagellonica. På lördag kan man köpa ett signerat exemplar. På scenen berättar hon om den polska prinsessans uppväxttid och om hennes kröning till Sveriges drottning år 1569.

HALINA ROSA DESIGN
Modevisning med kläder ritade av Halina Rosa (Halina Bartoszek), polsk konstnär från Zakopaneregionen bosatt i Stockholm. Här visas kappor, klänningar, sjalar, overaller och kjolar i folklig stil. Halina Rosas favoritmotiv är rosor, landskap från Tatrabergen och krokusar. I hennes nya kollektion, ”Rosy Corals & Ribbons” syns inspiration från folkkulturen i både Tatrabergen och Sverige. Den är framtagen i samarbete med Wiesława Tokarska, som har sytt upp plaggen och själv framställt de vackra smycken som hör till.

Hela programmet finns på: www.polen.travel


Arrangörer är Polska ambassaden i Stockholm, Polska institutet Stockholm och Polska statens turistbyrå i Stockholm.

from to
Scheduled Evenemang >Musik

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 14.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia