7.05.2019 - 17.05.2019 Evenemang, Konst

Reloaded! European Values

I samband med det stundande EU-valet vill EUNIC – European Union Institutes for Culture i samarbete med EU-kommissionen i Sverige uppmärksamma den europeiska humanismens traditioner och värderingar genom evenemangsserien Reloaded! European Values.

7-17 maj 2019 kl 9.00-17.00
Europahuset
Regeringsgatan 65, Stockholm
Fri entré!

Utställningen Europa – Humanisternas arv pågår den 7-17 maj i Europahuset. Utställningen introducerar flera enastående och inflytelserika, om än inte så välkända, humanister, vilka har valts ut av Europa Humanistica under ledning av Wiens universitet och Österrikiska Vetenskapsakademien.

Varje land i Europa hade sina humanister – akademiker, författare, konstnärer och vetenskapsmän – som utbytte idéer och tankar som än idag utgör europeiska värderingar: alla människors lika värde oavsett kön, ålder, etnicitet och religion, individens frihet, demokrati och kritiskt tänkande.

Europa – Humanisternas arv presenterar humanister från 20 europeiska länder.

Den 15 maj bjuder vi på ett innehållsrikt program:

kl. 16.30: Katharina Åreskoug,  EU-kommissionens direktör i Stockholm, hälsar välkommen
kl. 16.40: Humanisternas kör och läsning med några av Dramatens skådespelare i Atrium
kl. 17.00: Europeisk humansim då & nu, paneldebatt i auditoriet 

Deltagare:
Nina Burton, essäist och medlem i Kungliga Vetenskapsakademien, Anders Bergman, historiker och författare, Isak Hammar, historiker och verksamhetsledare för Humtank. Moderator är Sverker Sörlin, professor vid KTH.

kl.18:00: Mottagning med europeiska förfriskningar och kulinariska överraskningar, EUNIC-Stockholm bjuder! (Atrium)
kl.18.45: Filmvisning i auditoriet Filmvorführung (Auditorium): Die Mitte av Stanlislav Mucha (Tyskland 2004, 90 min, engelsk text)
 
När: 15 maj  kl. 16.30 Uhr – 21.00
Var: Europahuset, Regeringsgatan 65, 111 56 Stockholm
Fri entré
Vänligen anmäl dig till: anmalan@stockholm.goethe.org
Begränsat antal platser!

from to
Scheduled Evenemang Konst

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
04 05.2021 06 05.2021 Evenemang, Historia

Historikernas debatt – 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen

I år firar Republiken Polen och Republiken Litauen 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen som antogs av Polsk-litauiska samväldet den 3 maj 1791. 3-majkonstitutionen blev en symbol för kampen för demokratiska reformer och Polsk-litauiska samväldets självständighet. Den var Europas första och världens andra – efter den amerikanska konstitutionen - moderna konstitution i samlad skrift.
03 05.2021 Evenemang, Historia

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) av

Vi som har ärvt denna tradition från Polsk-litauiska samväldet firar idag 230-årsjubileet för antagandet av 3-majkonstitutionen, den första europeiska konstitutionen i samlad skrift. Den historiska handlingen var ett förebud om djupgående reformer i republikansk anda av frihet och ansvarstagande.
03 05.2021 Evenemang, Teater