7.05.2019 - 17.05.2019 Evenemang, Konst

Reloaded! European Values

I samband med det stundande EU-valet vill EUNIC – European Union Institutes for Culture i samarbete med EU-kommissionen i Sverige uppmärksamma den europeiska humanismens traditioner och värderingar genom evenemangsserien Reloaded! European Values.

7-17 maj 2019 kl 9.00-17.00
Europahuset
Regeringsgatan 65, Stockholm
Fri entré!

Utställningen Europa – Humanisternas arv pågår den 7-17 maj i Europahuset. Utställningen introducerar flera enastående och inflytelserika, om än inte så välkända, humanister, vilka har valts ut av Europa Humanistica under ledning av Wiens universitet och Österrikiska Vetenskapsakademien.

Varje land i Europa hade sina humanister – akademiker, författare, konstnärer och vetenskapsmän – som utbytte idéer och tankar som än idag utgör europeiska värderingar: alla människors lika värde oavsett kön, ålder, etnicitet och religion, individens frihet, demokrati och kritiskt tänkande.

Europa – Humanisternas arv presenterar humanister från 20 europeiska länder.

Den 15 maj bjuder vi på ett innehållsrikt program:

kl. 16.30: Katharina Åreskoug,  EU-kommissionens direktör i Stockholm, hälsar välkommen
kl. 16.40: Humanisternas kör och läsning med några av Dramatens skådespelare i Atrium
kl. 17.00: Europeisk humansim då & nu, paneldebatt i auditoriet 

Deltagare:
Nina Burton, essäist och medlem i Kungliga Vetenskapsakademien, Anders Bergman, historiker och författare, Isak Hammar, historiker och verksamhetsledare för Humtank. Moderator är Sverker Sörlin, professor vid KTH.

kl.18:00: Mottagning med europeiska förfriskningar och kulinariska överraskningar, EUNIC-Stockholm bjuder! (Atrium)
kl.18.45: Filmvisning i auditoriet Filmvorführung (Auditorium): Die Mitte av Stanlislav Mucha (Tyskland 2004, 90 min, engelsk text)
 
När: 15 maj  kl. 16.30 Uhr – 21.00
Var: Europahuset, Regeringsgatan 65, 111 56 Stockholm
Fri entré
Vänligen anmäl dig till: anmalan@stockholm.goethe.org
Begränsat antal platser!

from to
Scheduled Evenemang >Konst

KAMMARKONSERT MED ORKESTERAKADEMIN 🗓 🗺

Den 2 mars kl. 18.00 i Grünewaldsalen på Konserthuset Stockholm gästspelar den polske kontrabasisten Jan Kotula från NOSPR i Katowice - med stöd av Polska institutet Stockholm - tillsammans med Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi.
02 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Artur Szulc berättar om Mars 1968 i

Historikern och författaren Artur Szulc berättar om bakgrunden till och följderna av studentprotesterna som bröt ut den 8 mars 1968 i Warszawa då en uppsättning av Adam Mickiewicz pjäs Dziady på Nationalteatern i Warszawa stoppades. Det blev startskottet för marsrevolten 1968.
08 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN: DIGITAL VISNING AV MAŁGORZATA MIRGA-TAS

I samband med den pågående soloutställningen Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm av den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas som visas på Göteborgs konsthall i samarbete med Polska institutet i Stockholm visar en av konsthallens värdar dig runt och berättar mer om utställningens tematik och utvalda verk om betydelsefulla röster i den romsksvenska historien för att, den internationella kvinnodagen till ära, uppmärksamma de starka svenskromska kvinnliga aktivister som dedikerat sina liv till att kämpa för romska rättigheter och som Małgorzata Mirga-Tas gestaltar i sin soloutställning.
08 03.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst